Supercompensatie is een fysiologisch proces waarbij het lichaam zich aanpast aan een stimulus of stress, zoals krachttraining. Tijdens het supercompensatieproces past het lichaam zich aan de stress aan door de prestaties te verbeteren en de spieren sterker te maken dan voorheen.

Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan een stimulus, zoals krachttraining, worden de spieren beschadigd en vermoeid. Na de training begint het herstelproces, waarbij het lichaam zich aanpast aan de stress door het opbouwen van meer spierweefsel en de opslag van energie in de spieren.

Tijdens het supercompensatieproces bereiken de spieren een hoger prestatieniveau dan vóór de training, waardoor ze sterker worden. Dit betekent dat als de training opnieuw wordt uitgevoerd na voldoende rust en herstel, de prestaties van het lichaam verbeterd zullen zijn ten opzichte van de vorige trainingssessie.

Het supercompensatieproces is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de intensiteit, duur en frequentie van de training, evenals de mate van rust en herstel die het lichaam krijgt tussen de trainingssessies.

Door rekening te houden met het supercompensatieproces en voldoende rust en herstel te bieden, kan de prestatie van het lichaam verbeteren en kan het lichaam sterker worden. Dit kan leiden tot een verbeterde gezondheid en een betere algehele fysieke prestatie.

Ben jij al lang bezig met krachttraining, maar blijven de gewenste resultaten uit of heb je een plateau bereikt? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Tijdens dit gesprek zullen we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie en kijken welke aanpak het beste bij jou past. Al meer dan 350 mensen gingen jou voor! 

Gratis en vrijblijvend kennismaken? 

– Wil je weten wat Personal Training voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een gratis Personal Training Try-out.
– Ben je klaar voor een uitdagende Bootcamp Training? Doe dan een Gratis Proefles!
– Wil jij met het 12 weken FIT Project naar een gezonde en krachtige leefstijl? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.

Lees hier meer blogs over krachttraining

  1. Hoe krachttraining jouw sportspecifieke prestaties kan verbeteren
  2. De 5 meest voorkomende fouten bij ‘Beginnen met krachttraining’
  3. Wat is ‘Supercompensatie’ (krachttraining)?
  4. Het belang van voldoende rust bij krachttraining
  5. Krachttraining als onderdeel van een gezonde leefstijl
  6. Het belang van krachttraining bij afvallen
  7. De invloed van krachttraining op de gezondheid
  8. Het belang van eiwitten bij krachttraining