Koude trainingen en ijsbaden zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder mensen die hun lichamelijke en mentale gezondheid willen verbeteren. Hoewel deze praktijken misschien ongemakkelijk klinken, hebben ze bewezen voordelen voor ons lichaam en onze geest.

Koude trainingen en ijsbaden hebben niet alleen fysieke voordelen, maar ook mentale voordelen.

In deze blog gaan we dieper in op het effect van koude trainingen en ijsbaden op ons lichaam, zowel fysiek als mentaal.

Fysieke voordelen van koude trainingen en ijsbaden

Het nemen van een ijsbad of het doen van koude trainingen heeft een aantal fysieke voordelen voor ons lichaam. Hier zijn er een paar:

  1. Vermindert ontstekingen

Koude temperaturen helpen ontstekingen te verminderen, waardoor de pijn in onze spieren en gewrichten afneemt. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met chronische aandoeningen zoals artritis.

  1. Verbetert de bloedcirculatie

Wanneer ons lichaam blootgesteld wordt aan koude temperaturen, vernauwen de bloedvaten zich om warmteverlies te verminderen. Naarmate ons lichaam zich aanpast aan de kou, ontspannen de bloedvaten zich weer en wordt de bloedcirculatie gestimuleerd. Dit kan helpen bij het verbeteren van de bloeddruk en het voorkomen van hartaandoeningen.

  1. Verhoogt de stofwisseling

Koude temperaturen stimuleren ons metabolisme, waardoor ons lichaam meer calorieën verbrandt om ons warm te houden. Dit kan helpen bij het afvallen en het verbeteren van onze algehele gezondheid.

Mentale voordelen van koude trainingen en ijsbaden

Koude trainingen en ijsbaden hebben niet alleen fysieke voordelen, maar ook mentale voordelen. Hier zijn er een paar:

  1. Vermindert stress

Het nemen van een ijsbad of het doen van koude trainingen kan helpen om de productie van cortisol te verminderen, het hormoon dat geassocieerd wordt met stress. Dit kan ons helpen om ons meer ontspannen en kalm te voelen.

  1. Verhoogt de mentale veerkracht

Koude trainingen en ijsbaden vereisen dat we ons mentaal sterk houden en onze angsten en ongemakken overwinnen. Dit kan helpen om onze mentale veerkracht te versterken en ons beter in staat te stellen om met stressvolle situaties om te gaan.

  1. Verbetering van de stemming

Het nemen van een ijsbad of het doen van koude trainingen kan endorfines vrijmaken, de feel-good chemicaliën van ons lichaam, waardoor we ons beter voelen en onze stemming verbetert.

Conclusie

Koude trainingen en ijsbaden hebben bewezen fysieke en mentale voordelen voor ons lichaam, zoals het verminderen van ontstekingen, het verhogen van de mentale veerkracht en het verbeteren van onze stemming. Daarnaast heeft het  een positief effect bij het verminderen van stress, het stimuleren van het metabolisme en het bevorderen van de bloedcirculatie.

Gratis en vrijblijvend kennismaken? 

Hou jij ervan om uit je comfortzone te stappen en ben jij benieuwd of jij een ‘ijsbad’ kan handelen? Hou dan onze social media kanalen in de gaten. Wij organiseren regelmatig workshops waar iedereen aan deel kan nemen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Personal Training, Bootcamp Training of het 12 weken FIT Project? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Tijdens dit gesprek zullen we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie en kijken welke aanpak het beste bij jou past. Al meer dan 350 mensen gingen jou voor! 

– Wil je weten wat Personal Training voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een gratis Personal Training Try-out.
– Ben je klaar voor een uitdagende Bootcamp Training? Doe dan een Gratis Proefles!
– Wil jij met het 12 weken FIT Project naar een gezonde en krachtige leefstijl? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.