Gedragsverandering is een uitdagend proces en de laatste fase, ‘resultaat behouden’, kan bijzonder moeilijk zijn. Veel mensen die hun levensstijl veranderen, vallen terug in hun oude gewoontes.

Het is belangrijk om te begrijpen dat terugvallen normaal zijn en dat het een kans is om te leren en te groeien

Hieronder zijn enkele redenen waarom dit gebeurt en wat je kunt doen om dit te voorkomen:

1. Gebrek aan motivatie
Wanneer mensen hun doelen bereiken, zoals het verliezen van gewicht of het stoppen met roken, kunnen ze hun motivatie verliezen. Dit kan leiden tot een terugval in oude gewoontes. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om nieuwe doelen te stellen en jezelf te blijven uitdagen.

2. Stress en veranderingen in het leven
Het leven zit vol met veranderingen en stressvolle gebeurtenissen, zoals een verhuizing, een nieuwe baan of het verlies van een dierbare. Deze gebeurtenissen kunnen je terugbrengen naar oude gewoontes, zoals comfort food eten of roken. Het is belangrijk om stressmanagementtechnieken te leren en jezelf op deze momenten te blijven motiveren.

3. Geen ondersteuning van anderen
Als je niet genoeg steun krijgt van vrienden, familie of een coach, kan dit het behouden van je resultaten bemoeilijken. Het is belangrijk om een ondersteunend netwerk op te bouwen van mensen die je aanmoedigen en je helpen om je doelen te bereiken.

4. Te veel willen veranderen in één keer
Als je te veel wilt veranderen in één keer, kan dit overweldigend zijn en kan het moeilijk zijn om het vol te houden. Het is beter om kleine veranderingen aan te brengen en deze geleidelijk aan te vergroten. Dit zal je helpen om je nieuwe gewoontes vol te houden en ze deel te maken van je dagelijkse routine.

5. Terugvallen zien als een mislukking
Veel mensen beschouwen een terugval als een mislukking en geven dan op. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat terugvallen normaal zijn en dat het een kans is om te leren en te groeien. Door deze terugvallen te zien als leermomenten in plaats van als mislukkingen, kan je jezelf blijven motiveren en je resultaten behouden.

Conclusie
het behouden van resultaten is de moeilijkste fase van gedragsverandering. Maar met de juiste motivatie, ondersteuning en geleidelijke veranderingen kan je deze fase overwinnen en je nieuwe gewoontes voor de lange termijn behouden. Geef niet op, blijf gemotiveerd en wees trots op jezelf voor alle veranderingen die je hebt aangebracht!

Gratis en vrijblijvend kennismaken? 

Lukt het jou wel om resultaat te halen, maar val je elke keer terug in oude patronen? Dan zijn onze Personal Training en 12 weken FIT Project programma’s precies wat jij nodig hebt!  Meer informatie? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Tijdens dit gesprek zullen we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie en kijken welke aanpak het beste bij jou past. Al meer dan 350 mensen gingen jou voor! 

– Wil je weten wat Personal Training voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een gratis Personal Training Try-out.
– Ben je klaar voor een uitdagende Bootcamp Training? Doe dan een Gratis Proefles!
– Wil jij met het 12 weken FIT Project naar een gezonde en krachtige leefstijl? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvende kenn