Veel mensen denken dat afvallen een geleidelijk proces is waarbij ze elke week een paar kilo kwijtraken. Helaas is de realiteit anders: gewichtsverlies gaat nooit geleidelijk. In deze blog bespreken we waarom afvallen nooit geleidelijk gaat en wat de oorzaken zijn van gewichtsfluctuaties tijdens het afvallen.

Waarom gaat afvallen nooit geleidelijk? Er zijn verschillende redenen waarom afvallen nooit geleidelijk gaat:
 1. Waterretentie
  Waterretentie is een veelvoorkomend verschijnsel tijdens het afvallen. Wanneer je begint met een dieet, kan je lichaam vasthouden aan water om de verandering in voeding en activiteit te compenseren.
 2. Hormonale schommelingen
  Hormonen spelen een grote rol bij gewichtsverlies. Wanneer je gewicht verliest, kan het zijn dat je hormoonspiegels veranderen, wat kan leiden tot gewichtsfluctuaties.
 3. Veranderingen in lichaamssamenstelling
  Wanneer je gewicht verliest, verandert je lichaamssamenstelling. Je verliest niet alleen vet, maar ook spiermassa. Spiermassa weegt meer dan vet, dus als je spieren verliest en vet verbrandt, kan je gewicht tijdelijk stagneren.
 4. Calorie-inname
  Wanneer je begint met afvallen, verlaag je je calorie-inname. Maar na verloop van tijd past je lichaam zich aan deze lagere calorie-inname aan, wat betekent dat je minder calorieën verbrandt dan voorheen.
Oorzaken van gewichtsfluctuaties tijdens het afvallen

Gewichtsfluctuaties zijn normaal tijdens het afvallen en kunnen verschillende oorzaken hebben:

 1. Maandelijkse cyclus
  Vrouwen kunnen gewichtsfluctuaties ervaren als gevolg van hormonale schommelingen tijdens hun maandelijkse cyclus.
 2. Verhoogde activiteit
  Als je begint met sporten of meer beweegt, kan dit leiden tot gewichtsfluctuaties. Dit komt omdat je spieren meer vocht vasthouden om te herstellen na de inspanning.
 3. Stress
  Stress kan leiden tot gewichtsfluctuaties omdat het de hormonen kan verstoren die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de eetlust en de stofwisseling.
 4. Voedselinname
  Als je meer zout of koolhydraten eet dan normaal, kan dit leiden tot gewichtsfluctuaties omdat het lichaam meer water vasthoudt.

 

Conclusie

Afvallen is geen geleidelijk proces en gewichtsfluctuaties zijn normaal tijdens het afvallen. Verschillende factoren, zoals hormonale schommelingen en veranderingen in lichaamssamenstelling, kunnen bijdragen aan deze fluctuaties. Het is belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies een langdurig proces is en dat het belangrijk is om geduldig en consistent te blijven in je inspanningen. Richt je op het maken van gezonde keuzes en levensstijlveranderingen (het proces) in plaats van je alleen maar te richten op het getal op de weegschaal. Als jij structureel gezonde keuzes maakt, is resultaat onvermijdelijk!

Gratis en vrijblijvend kennismaken? 

Heb je hulp nodig bij afvallen op een gezonde én vooral blijvende manier? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Tijdens dit gesprek zullen we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie en kijken welke aanpak het beste bij jou past. Al meer dan 350 mensen gingen jou voor! 

– Wil je weten wat Personal Training voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een gratis Personal Training Try-out.
– Ben je klaar voor een uitdagende Bootcamp Training? Doe dan een Gratis Proefles!
– Wil jij met het 12 weken FIT Project naar een gezonde en krachtige leefstijl? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.