Overstappen naar een vegetarisch of veganistisch eetprogramma kan voor veel mensen een grote verandering zijn. Het kan lastig zijn om te weten waar je op moet letten en wat je allemaal moet weten. In deze blog bespreken we daarom enkele belangrijke aandachtspunten voor mensen die overwegen om over te stappen op een vegetarisch of veganistisch dieet.

  1. Zorg voor voldoende eiwitten

Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor ons lichaam. Als je geen vlees meer eet, kan het lastiger zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Gelukkig zijn er ook veel plantaardige bronnen van eiwitten, zoals bonen, linzen, tofu, tempeh, noten, zaden en quinoa. Zorg er dus voor dat je deze producten regelmatig toevoegt aan je maaltijden.

  1. Let op vitamine B12

Vitamine B12 is een belangrijke voedingsstof die voornamelijk in dierlijke producten zit. Als je geen dierlijke producten meer eet, kan het lastiger zijn om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Het is daarom aan te raden om een supplement te nemen, of om voedingsmiddelen te eten die verrijkt zijn met vitamine B12, zoals sommige ontbijtgranen, sojamelk en vegaburgers.

  1. Zorg voor voldoende ijzer

IJzer is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en het transport van zuurstof door ons lichaam. Ook ijzer zit voornamelijk in dierlijke producten, maar het is ook mogelijk om voldoende ijzer binnen te krijgen via plantaardige voedingsmiddelen zoals tofu, linzen, bonen, volkoren granen, noten en gedroogde vruchten.

  1. Varieer voldoende

Een gevarieerd dieet is belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt. Zorg er dus voor dat je voldoende varieert in de producten die je eet. Probeer nieuwe producten uit, combineer verschillende groenten en granen en zoek recepten op om inspiratie op te doen.

  1. Blijf opletten

Hoewel een vegetarisch of veganistisch dieet heel gezond kan zijn, is het wel belangrijk om goed op te blijven letten. Zorg dat je regelmatig je bloedwaarden laat controleren om te zien of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je twijfelt of je bepaalde voedingsstoffen wel voldoende binnenkrijgt, kun je altijd een diëtist raadplegen.

Tot slot

Overstappen naar een vegetarisch of veganistisch eetprogramma kan een grote verandering zijn, maar het kan ook heel goed zijn voor je gezondheid, het dierenwelzijn en het milieu. Door voldoende aandacht te besteden aan je voeding en te zorgen voor een gevarieerd dieet, kun je ervoor zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Raadpleeg bij twijfel altijd een specialist

Gratis en vrijblijvend kennismaken? 

Ben jij benieuwd wat voor jouw gezondheid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Tijdens dit gesprek zullen we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie en kijken welke aanpak het beste bij jou past. Al meer dan 350 mensen gingen jou voor! 

– Wil je weten wat Personal Training voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een gratis Personal Training Try-out.
– Ben je klaar voor een uitdagende Bootcamp Training? Doe dan een Gratis Proefles!
– Wil jij met het 12 weken FIT Project naar een gezonde en krachtige leefstijl? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.