VITAMINES

WAT ZIJN VITAMINES?
Vitamines zijn voedingsstoffen die het lichaam gezond  houden.  Ze komen in kleine hoeveelheden voor in eten en drinken, maar leveren geen energie. We kennen 13 verschillende vitamines met elk zijn eigen specifieke functie.

Het lichaam kan vitamines niet zelf (of niet genoeg) aanmaken en ze zijn daarom essentieel: We hebben ze nodig uit onze voeding. Omdat geen één voedingsproduct alle vitamines bevat, is variatie in jouw voedingspatroon erg belangrijk.


FUNCTIES
– Vitamines werken als antioxidant en helpen bij een goede weerstand
– Vitamines spelen een belangrijke rol bij de groei en onderhoud van botten en tanden
– Ze zorgen voor een goede werking van de ogen
– Ze houden de huid gezond
– Ze zorgen voor een goede werking van de spieren
– Ze zijn nodig bij de opname van calcium uit onze voeding

Ons lichaam heeft vitamines nodig voor een normale groei en ontwikkeling. Ze spelen een cruciale rol bij onze lichamelijk en geestelijke fitheid.

VOEDING & VITAMINES
Bij een gezond voedingspatroon, met voldoende variatie, krijgen we voldoende vitamines binnen. Bij een gezond voedingspatroon moet je denken aan voldoende fruit, groente, volkoren producten etc.

Maar in bepaalde situaties is het wel raadzaam om extra vitamines in te nemen. Dit is bij actieve sporters, ouderen, kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die zwanger willen worden, vegetariërs en mensen die te eenzijdig eten.


VITAMINES & KOKEN
Vitamines kunnen verloren gaan door eten te lang te bewaren of door het op een bepaalde manier voor te bereiden. Door middel van deze tips behoud je zoveel mogelijk vitamines in jouw voeding:

  • Kook niet met teveel water
  • Verhit eten niet langer dan nodig is
  • Bewaar je voeding op een koele plaats (koelkast) of in de vriezer
  • Bewaar gesneden groente niet te lang
  • Bewaar je voeding op een donkere plek

 

MINERALEN

WAT ZIJN MINERALEN?
Net als vitamines, zijn mineralen voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in ons eten. Ze zijn belangrijk voor onze algehele gezondheid en spelen een belangrijke rol bij onze groei en ontwikkeling. Net als vitamines leveren ze geen energie.

Ons lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf aanmaken en daarom zijn ze essentieel. We moeten ze binnenkrijgen via eten en drinken.

FUNCTIES
– Ze dragen bij aan de stevigheid van onze tanden en botten
– Ze spelen een rol bij onze vochtbalans
– Ze spelen een rol bij het regelen van de bloeddruk
– Ze zorgen voor een goede werking van de spiercellen en zenuwcellen
– Ze zijn belangrijk voor de groei en stofwisseling
– Ze spelen een rol bij de vetverbranding

Mineralen en spoorelementen hebben heel veel belangrijke functies en spelen dus een essentiële rol bij de normale groei en ontwikkeling en zijn nodig voor een goede algehele gezondheid.

MINERALEN & SPOORELEMENTEN
Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is gebaseerd op de dosis waarvan je het binnen moet krijgen. Van mineralen hebben we dagelijks een aantal grammen nodig, terwijl we bij spoorelementen spreken over microgrammen. In essentie zijn mineralen en spoorelementen dus hetzelfde.

VOEDING & MINERALEN
Omdat geen enkel voedingsproduct alle mineralen en spoorelementen bevat, is variatie in jouw voedingspatroon erg belangrijk.