Van brood word je dik. Of toch niet?
Om te bepalen of brood een dikmaker is of niet, moeten we eerst kijken naar wat er precies in brood zit. Brood is een product met een hoge variatie aan voedingsstoffen: Koolhydraten, eiwitten, voedingsvezels, vitamine B, jodium en ijzer.

Jodium
Jodium komt, behalve in brood, niet veel voor in ons voedsel. Alleen al daarom is brood een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Een tekort aan jodium kan namelijk leiden tot een vertraagde werking van de schildklier. Dit kan weer mogelijk leiden tot gewichtstoename, traagheid en obstipatie.

Eet je helemaal geen brood, let er dan goed op dat je wel voldoende jodium binnen krijgt. Andere bronnen van jodium zijn zuivel, eieren, bepaalde soorten groente & fruit, zeevis en zeewier.

Maar word je nu dik van brood of niet?
Op de vraag of brood een dikmaker is of niet, kan ik maar één antwoord geven. Nee!
Je zult aankomen in gewicht, wanneer je structureel meer energie binnenkrijgt dan dat je energie verbruikt. Dit noemen wij een positieve energiebalans. Brood op zichzelf is hier niet de oorzaak van. Een snee brood bevat gemiddeld zo’n 80 kcal.

Waar we wel op moeten letten is wat we op onze boterhammen smeren. Neem je dagelijks 5 boterhammen met kipfilet, dan is er niets aan de hand. Maar als je de kipfilet vervangt voor bijvoorbeeld pindakaas, dan kan dit behoorlijk bijdragen aan een positieve energiebalans.

Het beleg maakt het verschil
– 5 volkoren boterhammen met 2 plakjes kipfilet per boterham – 580 kcal
– 5 volkoren boterhammen met 15 (dun besmeerd) gram pindakaas per boterham – 886 kcal
– 5 volkoren boterhammen met 5 gram boter becel + 15 gram pindakaas per boterham – 998 kcal

Conclusie
Niemand wordt dik van brood. Je wordt dik van een constante positieve energiebalans. Dit houdt in dat je dagelijks meer energie binnenkrijgt, dan dat je verbruikt. Brood is een product met veel belangrijke voedingsstoffen en is dus een prima onderdeel van een gezond voedingspatroon. Let wel op waarmee je jouw brood besmeert. Als je besluit om brood uit jouw eetpatroon te weren, zorg dan voor andere producten waar jodium in zit.