Diabetes blijft een onvoorspelbare reis en deze week was geen uitzondering. De voorbereiding op de DSW Bruggenloop in Rotterdam voerde de spanning op, maar de race zelf werd een onvergetelijke ervaring.

Deze week ontdekte ik een nieuwe uitdaging in de vorm van een opvallend lage insulinebehoefte. Het dwong me om mijn balans opnieuw te vinden en mijn strategie aan te passen voor de komende race op zondag.

Loop 1: 7 kilometer – 6:02/km
Een heerlijke loop met Esther, een van mijn personal training klanten, stond op het programma. Gezien het feit dat zij het hardlopen weer fanatiek heeft opgepakt tijdens ons traject en ik nu aan het voorbereiden ben om de Marathon, leek het ons leuk om samen een keer te gaan hardlopen. Tegelijkertijd een perfecte voorbereiding voor de aankomende race op zondag.

Loop 2: DSW Bruggenloop 15 kilometer – 4:17/km
Zondag was het zover, mijn allereerste echte hardloopwedstrijd. Met het doel tussen 1:10 en 1:15 te eindigen, begonnen we vol energie. De ambiance was geweldig, de eerste kilometers verliepen vlot, en ondanks ons plan om rustig te beginnen, versnelden we eigenlijk al vanaf de eerste kilometer.

Wat ik super leuk vond om te ervaren was de spanning en de lichte zenuwen toen we in Rotterdam aankwamen. Het deed me denken aan de tijd in de kleedkamer met voetbal, net voordat we het veld op mochten om onze club te vertegenwoordigen.

Het verloop
In de eerste 5 kilometer waren we druk bezig met het vinden van het juiste tempo, terwijl we tegelijkertijd ruimte probeerden te creëren in de drukte van medelopers. Tussen kilometer 6 en 9 ging het echt lekker. We hadden een heerlijk tempo te pakken en er ontstond steeds meer ruimte op het parcours. Kilometer 10 was het zwaarst met een stevige klim op een van de vele bruggen in Rotterdam, maar we herstelden snel, aangezien kilometer 11 volledig bergafwaarts ging. Bij kilometer 12-15 kwam de finish in zicht. We beseften dat als we in staat waren om nog iets te versnellen, we wel eens een leuke eindtijd zouden kunnen neerzetten. (Kilometer 12-13 – 3:59/km) (Kilometer 13-14 – 4:09/km) (Kilometer 14-15 3:59/km)

Persoonlijke records volgens de Strava-gegevens:

 1. Persoonlijk record op de 5 km: 20:25 minuten
 2. Persoonlijk record op de 10 km: 42:01 minuten
 3. Persoonlijk record op de 15 km: 1:04 minuten

Hoe bereid ik mij voor op een run als deze met mijn bloedsuiker?
Om ervoor te zorgen dat ik geen lage bloedsuikerspiegel krijg tijdens het hardlopen, zorg ik ervoor dat mijn bloedsuikerwaarde rond de 17 ligt bij aanvang van de run.

Een normale, gezonde bloedsuiker varieert tussen de 4 en 7. Aangezien ik weet dat mijn bloedsuiker de komende uur intensief sporten gaat dalen, kies ik ervoor om extra hoog te zitten bij het begin van de run.

Tijdens het hardlopen draag ik mijn telefoon bij me, die me waarschuwt als mijn bloedsuiker te snel daalt. Bovendien drink ik kleine hoeveelheden AA – Isotone drank om te voorkomen dat mijn bloedsuikerspiegel te sterk daalt tijdens het rennen. Hoe mijn lichaam reageert, blijft elke keer weer een uitdaging. Deze keer kwam ik binnen met een bloedsuiker van 5.8, wat eigenlijk perfect

Terugkijkend op deze week, realiseer ik me dat diabetes altijd alertheid vereist, zelfs met een goede voorbereiding. We liggen op schema voor de marathon, en ik ben nog meer gemotiveerd na dit geweldige hardloopevenement.

Komende week staat er voor woensdag een ontspannen 5 kilometer op het programma, met een lange duurloop van 25 kilometer op vrijdagmiddag. En alsof dat niet genoeg is, hebben we ons ook ingeschreven voor de Halve Marathon van Schoorl op 11 februari en de Lentemarathon Amstelveen op 17 maart.

De hardloopavonturen gaan door, en ik houd jullie op de hoogte!

Volg mij op strava! (Klik hier)

 

Meer blogs vind je hier

 1. De Marathon van Rotterdam met Diabetes type 1 
 2. De Basics van Diabetes type 1 en Sporten  
 3. Voorbereiden & Actie! 
 4. Accepteren, Doorzetten & Genieten
 5. Balans betaalt zich uit
 6. Bijsturen voor optimaal resultaat!
 7. Snelheid is niet alles
 8. Wat een week vol uitdagingen en hoogtepunten