Gedragsverandering is een proces dat tijd kost en vaak gepaard gaat met terugval. Terugval is het moment waarop je terugvalt in oude gewoontes en patronen, ondanks je inspanningen om te veranderen. Hoewel terugval kan voelen als een teleurstelling, kan het eigenlijk een belangrijk onderdeel zijn van het proces van gedragsverandering. In deze blog bespreken we waarom terugval normaal is en waarom het zelfs kan helpen om je doelen te bereiken.

Terugval is normaal
Het is belangrijk om te begrijpen dat terugval een normaal onderdeel is van het proces van gedragsverandering. Het is niet ongebruikelijk om meerdere keren terug te vallen voordat je echt een blijvende verandering bereikt. In feite is terugval vaak een teken dat je bezig bent met het veranderen van je gedrag. Het kan een signaal zijn dat je oude gewoontes en patronen probeert te doorbreken en dat je op de goede weg bent.

Als je een terugval hebt gehad, is het belangrijk om niet te hard voor jezelf te zijn. In plaats daarvan kun je dit moment gebruiken om te reflecteren en te leren van je fouten.

Terugval kan je sterker maken
Terugval kan je ook sterker maken als je er goed mee omgaat. Als je een terugval hebt gehad, is het belangrijk om niet te hard voor jezelf te zijn. In plaats daarvan kun je dit moment gebruiken om te reflecteren en te leren van je fouten. Denk na over wat er is gebeurd en waarom je terugviel. Wat kun je doen om dit in de toekomst te voorkomen? Door deze vragen te beantwoorden en te leren van je ervaring, kun je sterker worden en beter voorbereid zijn op de volgende uitdaging.

Terugval kan je helpen om realistische doelen te stellen
Als je vaak terugvalt, kan het helpen om je doelen aan te passen en realistischer te maken. Het is belangrijk om doelen te stellen die haalbaar zijn en die je stap voor stap kunt bereiken. Als je te veel probeert te veranderen in een te korte tijd, kan dat leiden tot teleurstelling en terugval. Door je doelen realistisch te maken en jezelf de tijd te geven om ze te bereiken, vergroot je de kans op succes en verklein je de kans op terugval.

Terugval is een kans om je motivatie opnieuw te ontdekken
Terugval kan ook een kans zijn om je motivatie opnieuw te ontdekken. Als je terugvalt, kan dat je ontmoedigen en ervoor zorgen dat je je doelen in twijfel trekt. Maar in plaats van op te geven, kun je dit moment gebruiken om jezelf af te vragen waarom je deze verandering in de eerste plaats wilde maken. Wat waren je oorspronkelijke motieven en waarom waren deze belangrijk voor je? Door je te herinneren waarom je begonnen bent, kun je je motivatie terugvinden en jezelf opnieuw motiveren om door te gaan.

Gratis en vrijblijvend kennismaken? 

Wil jij meer weten leren over ‘omgaan met tegenslag’ en ben jij bereid kritisch naar jezelf en jouw persoonlijke overtuigingen te kijken? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Tijdens dit gesprek zullen we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie en kijken welke aanpak het beste bij jou past. Al meer dan 350 mensen gingen jou voor! 

– Wil je weten wat Personal Training voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een gratis Personal Training Try-out.
– Ben je klaar voor een uitdagende Bootcamp Training? Doe dan een Gratis Proefles!
– Wil jij met het 12 weken FIT Project naar een gezonde en krachtige leefstijl? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.