Uitstellen is een veelvoorkomend probleem, vooral wanneer het aankomt op gedragsverandering.
Het kan verleidelijk zijn om de meest oncomfortabele stappen uit te stellen, in de hoop dat ze vanzelf gemakkelijker worden. Maar zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, verdwijnen deze stappen niet zomaar. In plaats daarvan dragen we ze als een zware last met ons mee, wat zorgt voor onnodige stress en mentale ballast.

Hier komt de bekende uitdrukking “eat the frog first” om de hoek kijken. Deze strategie kan je helpen om uitstelgedrag te overwinnen en je persoonlijke groei te bevorderen.

Wat betekent “Eat the Frog” bij gedragsverandering?

De uitdrukking “eat the frog” is afkomstig van een citaat dat vaak wordt toegeschreven aan Mark Twain: “If it’s your job to eat a frog, it’s best to do it first thing in the morning. And if it’s your job to eat two frogs, it’s best to eat the biggest one first.”

De “kikker” staat symbool voor de meest oncomfortabele, lastige taak die je te wachten staat. Bij gedragsverandering betekent dit dat je de moeilijkste en meest uitdagende stappen als eerste zet. Door deze stappen als eerste te nemen, voorkom je dat je er de hele dag tegenop ziet. Je hebt ze uit de weg geruimd, wat ruimte creëert voor groei en persoonlijke ontwikkeling.

Waarom uitstellen leidt tot extra ballast in gedragsverandering

Het uitstellen van moeilijke stappen lijkt in eerste instantie rust te geven, maar het tegenovergestelde is waar. Elke keer dat je een stap uitstelt, draag je deze als een steen in je mentale rugzak. Deze onvoltooide taken zorgen voor een constante onderliggende spanning en kunnen je concentratie en productiviteit negatief beïnvloeden. Het is alsof je continu een alarm hebt dat nog niet is afgegaan, een constante herinnering aan wat er nog gedaan moet worden.

De voordelen van “eat the frog first” bij gedragsverandering
  • Verminderde stress: Door je grootste uitdaging als eerste aan te pakken, verminder je de mentale belasting en stress die gepaard gaat met uitstelgedrag.
  • Meer energie en focus: Zodra je de grootste hindernis hebt overwonnen, voel je je vaak energieker en gefocust. De rest van je dag lijkt eenvoudiger in vergelijking met de stap die je al hebt gezet.
  • Verhoogde productiviteit: Het afhandelen van belangrijke stappen vroeg op de dag geeft je een gevoel van voldoening en motivatie om andere stappen ook efficiënt aan te pakken.
  • Beter tijdmanagement: Door je belangrijkste stappen eerst te nemen, verbeter je je vaardigheden in het prioriteren en beheren van je tijd. Je leert inschatten welke stappen echt belangrijk zijn en welke kunnen wachten.

De rol van oncomfortabele stappen in persoonlijke groei

Persoonlijke groei vindt vaak plaats buiten je comfortzone. Oncomfortabele stappen zijn essentieel voor gedragsverandering omdat ze je uitdagen en dwingen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en oude gewoontes te doorbreken. Elke keer dat je een oncomfortabele stap zet, groei je als persoon. Je ontwikkelt veerkracht, zelfvertrouwen en een sterker gevoel van eigenwaarde.

Hoe pas je “eat the frog” toe bij gedragsverandering?
  • Identificeer je kikker: Bepaal elke avond welke stap de volgende dag je “kikker” is. Dit is de stap die je het meest geneigd bent uit te stellen.
  • Begin direct: Zodra je je dag begint, pak je eerst deze stap aan. Laat je niet afleiden door minder belangrijke activiteiten.
  • Deel het op: Als je “kikker” een bijzonder grote stap is, deel deze dan op in kleinere, beheersbare stappen. Dit maakt de taak minder overweldigend en gemakkelijker om aan te pakken.
  • Beloon jezelf: Na het voltooien van je “kikker”, geef jezelf een kleine beloning. Dit kan iets eenvoudigs zijn zoals een korte pauze, een kop koffie, of een korte wandeling.
Conclusie

Uitstellen geeft de illusie van rust en tijd, maar in werkelijkheid creëert het alleen maar extra ballast. Door de meest oncomfortabele stappen als eerste te nemen, creëer je ruimte voor rust en helderheid in je proces van gedragsverandering. Je verlaagt je stressniveau, verhoogt je productiviteit en kunt je energie richten op wat echt belangrijk is. Persoonlijke groei vindt plaats buiten je comfortzone, dus waar wacht je nog op? Eat the frog first en geniet van de voordelen van een productieve en stressvrije dag vol groei en ontwikkeling.

Gratis en vrijblijvend kennismaken? 

Ben jij benieuwd wat wij voor jouw gezondheid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Tijdens dit gesprek zullen we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie en kijken welke aanpak het beste bij jou past. Al meer dan 350 mensen gingen jou voor! 

– Wil je weten wat Personal Training voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een gratis Personal Training Try-out.
– Ben je klaar voor een uitdagende Bootcamp Training? Doe dan een Gratis Proefles!
– Wil jij met het 12 weken FIT Project naar een gezonde en krachtige leefstijl? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.