Afgelopen week was de week van de lange afstandsloop. Na vorige week bewust te hebben gekozen voor twee keer een +/- 10 kilometer om het lichaam wat rust te gunnen, stond afgelopen weekend weer een Halve Marathon op de planning.

Bij het opbouwen merken we allemaal de neiging om te snel te lopen. Als geen van ons echte duursporters is, maar meer intervalatleten, werken we onszelf vaak in een korte periode naar ons maximum. Dat is niet vol te houden op de lange termijn met een marathon, en we begonnen dat allemaal al te voelen.

Vanwege kleine pijntjes in enkel- en kniegewrichten en stijve pezen door ons te hoge tempo, hebben we besloten de lange afstandlopen op een rustiger tempo te gaan rennen. En dat bleek te werken.

Run 1: 10 km – 4:39 / km
Mijn eerste 10 km-run stond gepland op woensdagmiddag. Door onverwachte afspraken ging ik uiteindelijk pas om 21:15 de deur uit. Ondanks mijn aanvankelijke tegenzin ontdekte ik dat ik het heerlijk vond om mijn hoofd leeg te maken tijdens een avondloop. Mijn benen voelden goed en mijn suiker was weer perfect onder controle.

Het lijkt erop alsof ik hardlopen zelfs een beetje leuk begin te vinden.

Run 2: 23.5 km – 4:52 / km
Zondagochtend was het zover; tijd voor mijn tweede langeafstandsloop van 21+ km en Bas Peters zijn allereerste halve marathon ooit. We hadden afgesproken de hele loop op een rustiger tempo te lopen, rond de 5 minuten per kilometer.

Met een gemiddeld tempo van 4:52 / km zouden we de Marathon van Rotterdam in 3.5 uur kunnen lopen, een mooi doel!

Het weer was prachtig, een strakblauwe lucht en een gevoelstemperatuur van -5. Direct merkten we dat het glad was op de weg, wat ons hielp om ons aan onze afspraak te houden om rustig te lopen.

Rond de 10 kilometer merkten we beide dat we er super lekker inzaten. Weinig tot geen pijntjes, de ademhaling was perfect onder controle en de benen voelden goed. Uiteindelijk besloten we aan het einde nog een rondje Nedereindse Plas te pakken, waardoor we op een mooie afstand van 23.5 kilometer uitkwamen.

De DSW Bruggenloop in Rotterdam
Aankomende zondag staat onze eerste officiële hardloopwedstrijd op de planning: De DSW Bruggenloop Rotterdam, een run van 15 kilometer door het hart van Rotterdam. Het leuke aan dit event is dat een deel van het parcours overeenkomt met het parcours van de Marathon van Rotterdam in april.

We hebben ons opgegeven in het startvak met een streeftijd van 1:20 – 1:30 op 15 kilometer, maar stiekem streven we toch naar een tijd tussen de 1:10 en 1:15.

Ik hou jullie weer op de hoogte.

Volg mij op strava! (Klik hier)

 

Meer blogs vind je hier

  1. De Marathon van Rotterdam met Diabetes type 1 
  2. De Basics van Diabetes type 1 en Sporten  
  3. Voorbereiden & Actie! 
  4. Accepteren, Doorzetten & Genieten
  5. Balans betaalt zich uit
  6. Bijsturen voor optimaal resultaat!
  7. Snelheid is niet alles