Peer wordt al 4000 jaar gegeten door de mens. Peren zijn rijk aan vezels, foliumzuur, kalium en vitamine A, B, C en E. Reden genoeg om dit fruitsoort eens te verwerken in een heuse Zonder Fratsen cheesecake. De cheesecake heeft een verrassende bodem, gemaakt van pastinaak. Een zoete wortelgroente die goed samengaat met de knapperige stukjes walnoot die je ook vindt in de bodem.

Walnoten zijn rijk aan omega-3 en zijn een ruime bron van enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Ze bevatten ook essentiële vetzuren zoals arachidonzuur, linolzuur en alfa-linoleenzuur.

Reden genoeg om deze taart eens te bakken!

Recept

Ingrediënten voor de bodem
3 Pastinaken
– 1 Ei (55 g)
– 30 g Havermout 20 g Eiwitpoeder met vanillesmaak
– 30 g Walnoten

Bereidingswijze
Schil de pastinaken, verwijder de uiteinden en snijd in gelijke stukken. Ik hield 350 gram over.
– Doe de stukken in een kookpan, vul deze met koud water en kook de pastinaak op hoog vuur zacht en gaar. Giet af en stamp fijn.
– Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 23 cm met bakpapier.
– Vet de opstaande rand in met een vetstof. Ik gebruikte Pam spray. Verwarm de oven voor op 225 graden.
– Roer het ei, havermout en eiwitpoeder door de pastinaakpuree. Breek de walnoten in stukjes en roer ook deze door het pastinaakmengsel.
– Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm. Bak de bodem 10 minuten in het midden van de oven op een rooster.

Ingrediënten voor de cheeselaag
500 g Magere kwark
– 600 g Roomkaas light
– 2 Eieren (110 g)
– 3 Eiwitten (105 g) 60 g Eiwitpoeder met vanillesmaak 30 g Steviala Kristal Sweet
– 1 theelepel Vanille aroma
– 1 kleine Peer (100 g)
– 1 grote Peer (200 g) Steviala Ery-Pure

Bereidingswijze
Draai de temperatuur van de oven terug naar 150 graden.
– Meng kwark, roomkaas, eieren, eiwitten, eiwitpoeder, Steviala Kristal Sweet en vanille aroma in een ruime kom tot een gladde massa.
– Schil de kleine peer en verwijder het klokhuis. Snijd de peer in kleine stukjes en spatel deze door het roomkaasmengsel.
– Stort de massa op de bodem in de springvorm.
– Snijd de steel van de grote peer en snijd de peer in vieren. Snijd de parten in lange plakken die je netjes in een cirkel op de taart legt.
– Strooi ruim Steviala Ery-Bronze over de peer plakjes.
– Bak de cheesecake 1 uur in het midden van de oven op een rooster.
– Zet daarna de oven uit maar laat de cheesecake er nog een uur in staan. Dit voorkomt dat de cheesecake in het midden inzakt.
– Laat de taart vervolgens buiten de oven verder afkoelen en daarna in de koelkast goed opstijven.

Voedingswaarde per 1/10 deel: 216,4 kcal, 7,5 g vet, 14,1 g koolhydraten, 3,6 g vezels, 21,1 g eiwit.