Het verschil tussen leren en oefenen

Als we iets oefenen, zijn we betrokken bij het opzettelijk herhalen van een proces met de bedoeling een bepaald doel te bereiken. De woorden opzettelijk en intentie staan hier centraal omdat ze het verschil definiëren tussen iets actief oefenen en het passief leren.

Voorbeelden van het verschil tussen leren en oefenen:

  • Je wilt sterker en fitter worden:
    Je kunt de beste instructies over de bankdruk techniek onderzoeken, maar de enige manier om kracht op te bouwen, is door te oefenen met gewichtheffen.
  • Je doel is om je startup te laten groeien:
    Je kunt gaan leren over de beste manier om een verkooppraatje te houden, maar de enige manier om daadwerkelijk klanten binnen te halen, is door te oefenen met het voeren van verkoopgesprekken.

Passief leren creëert kennis. Actieve oefening creëert vaardigheid.

Passief leren kan een steunpilaar zijn die passiviteit ondersteunt

In veel gevallen is leren eigenlijk een manier om te voorkomen dat we actie ondernemen voor de doelen en interesses waarvan we zeggen dat ze belangrijk voor ons zijn.

  • Je wilt een vreemde taal leren:
    Als je een boek leest over het leren van een vreemde taal, heb je het gevoel dat je vooruitgang boekt. Natuurlijk oefen je niet echt de actie die het gewenste resultaat zou opleveren (de taal zelf spreken).

In situaties als deze beweren we vaak dat we de beste methode voorbereiden of onderzoeken, maar deze acties geven ons het gevoel dat we vooruitgaan, terwijl we eigenlijk alleen maar aan het draaien zijn. Leren is waardevol totdat het een vorm van uitstelgedrag wordt. We hebben ook een blog over uitstelgedrag geschreven, lees het hier.

Oefenen is leren, maar leren is geen oefenen

Passief leren is geen vorm van oefenen, omdat je niet ontdekt hoe je die kennis kunt toepassen. Actief oefenen is ondertussen een van de beste vormen van leren, omdat de fouten die je maakt tijdens het oefenen belangrijke inzichten onthullen. Sterker nog, oefenen is de enige manier om met je kennis een zinvolle bijdrage te leveren.

  • Je kunt bijvoorbeeld een onlinecursus bekijken en doen over hoe u een bedrijf opbouwt, maar die kennis is onproductief, tenzij je daadwerkelijk een bedrijf start.

De praktijk richt je energie op het proces

De staat van je leven op dit moment is het resultaat van de gewoonten en overtuigingen die je elke dag hebt beoefend.

Wanneer je je dit realiseert en je focus begint te richten op het dag-in en dag-uit oefenen van betere gewoonten, zal voortdurende vooruitgang het logische resultaat zijn.

Het zijn niet de dingen die we leren of de dromen die we ons voorstellen die onze resultaten bepalen, maar eerder de gewoontes die we elke dag oefenen.

Stop met denken en start met doen

Is passief leren zinloos? Natuurlijk niet. In veel gevallen kan leren om het leren iets moois zijn. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het opslorpen van nieuwe informatie je kan helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen wanneer je besluit actie te ondernemen.

Dat gezegd hebbende, leren op zich leidt niet tot vooruitgang. We verschuilen ons vaak achter informatie en gebruiken leren als een excuus om de moeilijkere en belangrijkere keuze om iets daadwerkelijk te doen uit te stellen. Besteed minder tijd aan passief leren en meer tijd aan actief oefenen.

Gratis en vrijblijvend kennismaken? 

Vind je het lastig om actief te gaan oefenen en blijf je hangen in leren en denken? Dan is een personal training traject bij De Loods iets voor jou. Vraag hier direct een PT Try-out aan waarin we ontdekken of we een match zijn.