Één van de belangrijkste vaardigheden die wij onze klanten leren is 100% eigenaar zijn van zijn/haar eigen leven. Dit betekent dat je altijd werkt vanuit een houding waarin jij 100% verantwoordelijkheid neemt voor de acties die je neemt en het gedrag dat je laat zien.

Je geeft de omstandigheden niet de schuld, maar werkt aan een krachtige houding waarin jij de juiste omstandigheden creëert om de doelstellingen te behalen. Jij hebt de controle en bent geen slachtoffer van omstandigheden.

Zie de onderstaande voorbeelden voor een duidelijk verschil tussen eigenaarschap of slachtoffer:

Situatie 1: De Corona Pandemie komt naar Europa en alle sportscholen moeten dicht.
Eigenaar: Gaat direct opzoek naar alternatieven om fit te blijven. Ook als hij deze opties minder leuk vindt, niets doen is geen optie.
Slachtoffer: Stopt met sporten en gebruikt corona als excuus waardoor hij zwaarder wordt.

Situatie 2: Je hebt je voorgenomen om gezonder te gaan eten en minder alcohol te drinken. Vervolgens wordt je op zaterdag uitgenodigd bij vrienden om te komen eten.
Eigenaar: Gaat in op de uitnodiging, maar geeft wel aan dat hij zijn eigen eten mee neemt, of vraagt de vrienden rekening te houden met de gerechten.
Slachtoffer: Laat alle afspraken die hij met zichzelf heeft gemaakt los, eet mee met zijn vrienden omdat hij het anders asociaal vindt en zegt tegen zichzelf dat hij het maandag wel weer oppakt.

Een gelukkig leven is niet iets wat je zomaar krijgt. Je bent er zelf verantwoordelijke voor en zult het zelf moeten realiseren. Het is belangrijk om te beseffen dat er altijd ‘slachtoffer gedachten’ zullen zijn, maar dat je zelf kunt kiezen hoe je hier mee om gaat:

  1. Laat ik deze gedachte grip hebben, geloof ik de gedachte en kies ik voor de comfortabele weg?
  2. Kijk ik kritisch naar deze gedachte, trek ik het in twijfel en zoek ik naar een andere mogelijkheid?

Een eigenaar herken je aan iemand die gefocust is op de toekomst, altijd denkt in mogelijkheden en gaat voor groei keuzes, ook al is dit vaak oncomfortabel.

Een slachtoffer herken je aan iemand die denkt in vastgeroeste patronen (Zo ben ik nu eenmaal, ik heb echt alles al geprobeerd, mijn lichaam werkt anders), gefocust is op problemen en vaak kiezen voor de comfortabele weg.

Het mooiste aan alles is, dat iedereen vanaf nu kan bepalen om als eigenaar door het leven te gaan. Kiezen voor eigenaarschap geeft je kracht. Het is niets meer dan een houding waar jij vandaan komt. En hoe vaker jij kiest voor eigenaarschap, hoe comfortabeler het gaat voelen.

Hoe switch je van slachtoffer naar eigenaar? Heel simpel!
Stel jezelf de volgende vraag als je weer voor een moeilijke keuze staat: Welke optie daagt mij uit om te groeien? Welke optie is vooral veilig en comfortabel? Alleen al door het stellen van de vraag, creëer je de mogelijkheid om te kiezen. En zelf kiezen waar je voor gaat, geeft je al kracht!

Ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen bij het creëren van de juiste mindset? Kijk dan voor meer informatie bij Personal Training of bij het 12 weken Fit Project.