Een heerlijk ontbijtrecept. Ideaal om mee te nemen naar het werk of school.
Je zet de overnight chia oats de avond vooraf in de koelkast, zodat je ontbijt grijpklaar staat. Overnight chia oats wordt gemaakt van chiazaad en havermout. Beide ingrediënten hebben gezondheidsvoordelen.
Chiazaad bevat veel vezels, kalium, ijzer, selenium, eiwitten, calcium, omega-3, antioxidanten, borium foliumzuur en magnesium. Chiazaadjes zijn in staat om de transformatie van koolhydraten naar glucose flink te vertragen. Hierdoor kun je de bloedsuikerspiegel beter in balans houden, wat weer als gevolg heeft dat er minder insuline aangemaakt hoeft te worden om de pieken in je bloedsuikerspiegel aan te kunnen pakken.
Havermout draagt bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte doordat het bijzondere vezels bevat: beta-glucanen. Het zijn oplosbare vezels die in de darmen veel vocht opnemen. En ze binden cholesterol, galzouten en vetzuren. Door het binden van het cholesterol daalt het cholesterolgehalte in het bloed, en dan met name het ongunstige LDL cholesterolgehalte. Havermout vult! Doordat havermout veel oplosbare vezels bevat, kan het flink opzwellen en houdt het de maag lang vol. En net als chiazaad is havermout in staat de transformatie van koolhydraten naar glucose te vertragen en dat is dan weer gunstig voor de bloedsuikerspiegel.
Reden genoeg om deze twee fijne ingrediënten om te toveren tot een fijn ontbijt.

 

Recept

Ingrediënten
40 g Havermout
5 g Chiazaad
150 ml Magere melk of amandelmelk
Indien gewenst wat zoetstof
125 g Frambozen (vers of uit de vriezer)

Bereidingswijze
– Meng havermout, chiazaad, melk en eventueel wat zoetstof door elkaar. Zet het minimaal 4 uur in een afgesloten bakje in de koelkast.
– Maak het af met de frambozen. Ik deed er nog wat grof gehakte amandelen over voor een extra bite.

Voedingswaarde
268 kcal
9 g vet
35 g koolhydraten
9 g vezels
9 g suiker
9 g eiwit