Of je nu bezig bent met krachttraining, middelmatige-intensiteit cardio of hoge-intensiteit cardio, de juiste voeding en hydratatie spelen een cruciale rol in het maximaliseren van je prestaties en het bevorderen van herstel.

Hier bekijken we de specifieke behoeften en adviezen voor elk type training, inclusief wat je het beste kunt eten en drinken vóór, tijdens en na je sessies.

Voeding voor Krachttraining:

  • Vóór de training: Focus op het consumeren van koolhydraten en eiwitten ongeveer 1-2 uur voor je training. Kies voor licht verteerbare opties zoals een banaan met Griekse yoghurt of een volkoren boterham met kalkoen.
  • Tijdens de training: Water is meestal voldoende tijdens krachttraining, tenzij de sessie langdurig is of als je veel zweet. In dat geval kan een sportdrank met elektrolyten nuttig zijn.
  • Na de training: Eiwitrijke voeding is essentieel voor spierherstel na krachttraining. Probeer binnen 30 minuten na de training een eiwitrijke maaltijd of shake te consumeren, zoals kipfilet met groenten of een proteïneshake met banaan.


Voeding voor Middel-Lage Intensiteit Cardio:

  • Vóór de training: Kies voor een lichte maaltijd of snack die zowel koolhydraten als eiwitten bevat, zoals Griekse yoghurt met muesli of een volkoren wrap met kip en groenten.
  • Tijdens de training: Water is over het algemeen voldoende voor kortere sessies. Voor langere sessies kun je overwegen om een ​​sportdrank met koolhydraten mee te nemen om je energieniveaus op peil te houden.
  • Na de training: Een evenwichtige maaltijd met koolhydraten en eiwitten helpt bij het herstellen van verloren energie en bevordert spierherstel. Denk aan een quinoasalade met tonijn of een smoothie met fruit en Griekse yoghurt.

Voeding voor Hoge-Intensiteit Cardio:

  • Vóór de training: Kies voor een koolhydraatrijke snack met een kleine hoeveelheid eiwitten, zoals een banaan met pindakaas of een handjevol gedroogd fruit en noten.
  • Tijdens de training: Tijdens intensieve cardio is hydratatie cruciaal. Kies voor water of een sportdrank met elektrolyten om vochtverlies aan te vullen en energie op peil te houden.
  • Na de training: Herstel na intense cardio met een maaltijd die zowel koolhydraten als eiwitten bevat om glycogeen aan te vullen en spieren te repareren. Een voorbeeld zou havermout met amandelmelk en een eiwitbron zoals eiwitrepen zijn.

Onthoud dat iedereen anders is en het kan even duren om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw lichaam.

Experimenteer met verschillende voedingsmiddelen en timing om te zien wat je prestaties en herstel het meest ten goede komt. En vergeet niet om altijd goed gehydrateerd te blijven, zowel voor, tijdens als na je trainingssessies. Met de juiste brandstof kun je jouw training naar een hoger niveau tillen en optimaal profiteren van je inspanningen.

Gratis en vrijblijvend kennismaken? 

Ben jij benieuwd wat wij voor jouw gezondheid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Tijdens dit gesprek zullen we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie en kijken welke aanpak het beste bij jou past. Al meer dan 350 mensen gingen jou voor! 

– Wil je weten wat Personal Training voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een gratis Personal Training Try-out.
– Ben je klaar voor een uitdagende Bootcamp Training? Doe dan een Gratis Proefles!
– Wil jij met het 12 weken FIT Project naar een gezonde en krachtige leefstijl? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.