Moussaka is een Grieks gerecht met als basis aubergine, aardappel, lamsgehakt en bechamelsaus. Door de bechamelsaus best wel een vet, calorierijk gerecht. Deze variant is minder vet, maar nog steeds vet lekker.

Het gerecht kan goed een dag of een paar dagen vooraf gemaakt worden. Bewaar het dan goed afgedekt in de koelkast en bak het af op het moment dat je het wilt eten.

De hoeveelheid ingrediënten is voor een ovenschaal van +/- 30×23 cm. Met hoeveel personen je daarvan eet vind ik lastig in te schatten. Wij eten ruime porties en haalden er drie porties uit, maar ik kan me voorstellen dat dit genoeg moet zijn voor 4 personen.

Recept

  • Ingrediënten
  • 1 flinke Aubergine
  • 1 grote Zoete aardappel
  • 1 flinke Ui
  • 2 tenen Knoflook
  • 150 g Peen/Wortel
  • 4 Tomaten
  • 200 g Lamsgehakt
  • 1 blik Tomatenblokjes (400 g)
  • 1 eetlepel Djintan (gemalen komijn)
  • 1 theelepel Cayennepeper of minder als je niet van pittig houdt
  • 2 theelepels Zout
  • Scheutje olie
  • 1 bakje Hüttenkäse of Cottage cheese

Bereidingswijze

  • Snijd de uiteinden van de aubergine en snijd vervolgens over de lengte in dunne plakken. Leg de plakken op een vel bakpapier en bestrooi ze aan beide kanten met zout. Laat dit 20 minuten staan en dep ze daarna droog met keukenpapier.
  • Schil ondertussen de zoete aardappel en snijd ook deze over de lengte in dunne plakken.
  • Zet een grote koekenpan, liefst met dikke bodem, zonder vetstof, op hoog vuur. Bak de plakken zoete aardappel en -aubergine aan beide kanten aan. Bewaar de plakken.
  • Maak de ui en teentjes knoflook schoon. Snipper de ui en hak de teentjes knoflook fijn.
  • Schil de peen of wortel en rasp deze op de grove rasp.
  • Snijd de tomaten in vieren en daarna ieder partje in tweeën.
  • Verwarm een scheutje olie in een wok of hapjespan. Fruit de ui en knoflook aan. Voeg het lamsgehakt toe en bak rul. Voeg de wortelrasp toe. Roer even goed door en voeg vervolgens de djintan, cayennepeper, zout en tomaten toe. Laat dit 3 minuten zachtjes bakken.
  • Voeg de inhoud van het blik tomatenblokjes toe.
  • -Verwarm de oven voor op 200 graden-

Het bouwen kan beginnen

  • Verdeel eerst een laagje saus over de bodem van de ovenschaal. Verdeel daar de plakjes aubergine over en dek deze af met weer een dun laagje saus.
  • Nu kunnen de plakken zoete aardappel verdeeld worden en vervolgens de rest van de saus.
  • Maak de moussaka af met fratsjes Hüttenkäse of cottage cheese.
  • Bak de moussaka +/- 30 minuten, in het midden van de oven op een rooster.