Zei je zondagavond nog heel gemotiveerd dat je absoluut zou gaan hardlopen de volgende ochtend, blijkt dat maandagochtend 7 uur toch makkelijker gezegd dan gedaan. Motivatie vertaalt zich niet automatisch tot actie.

Laten we motivatie neerzetten als hetgeen dat je aanspoort om iets te gaan doen: je voelt je er al goed bij nog voor je het hebt gedaan. Maar let wel: motivatie is niet nodig om iets te gaan doen. Het is mooi als je van te voren al zin hebt om te gaan sporten, maar je bent ook prima in staat om naar de sportschool te gaan zonder dat je hier enorm enthousiasme over voelt. Dit is wilskracht, ofwel discipline of zelfregulatie.
Je oefent elke dag wilskracht uit: om niet met drie zakken chips bij de kassa te eindigen, om je bed ook echt uit te gaan wanneer de wekker gaat. En nog meer: elke keuze die je maakt, vergt een stukje wilskracht.

Zet wilskracht in om de taken die nodig zijn om dat doel te bereiken dagelijks uit te voeren. Wordt het moeilijk? Herinner jezelf dan weer aan je motivatie en zet deze in om je wilskracht te versterken. En onthoud dat je prima kan gaan sporten zonder dat je je daar op dat moment gemotiveerd voor voelt. Bij discipline komt het goede gevoel achteraf. En hoe vaker je iets doet, hoe sneller het een gewoonte wordt en hoe minder wilskracht je in de toekomst nodig hebt om het te blijven doen.