Dol ben ik op kerststol. Heerlijk zacht brood gevuld met rozijnen en amandelspijs en dan lekker veel poedersuiker erover. Ik maakte een minder ongezonde variant, maar zeker niet minder lekker!

Recept

Ingrediënten
350 g Havermeel
10 g Droge gist
1 Ei maat L
35 g Steviala Ery-bronze*
60 g Roomboter
210 ml Lauw warm water
7 g Zout
250 g Rozijnen

150 g Amandelmeel
80 g Steviala Kristal sweet (vanille)*
2 Eiwitten van eieren maat L
1 eetlepel Citroensap
20 druppels Steviala amandel*

20 g Roomboter
Steviala poedersuiker*

*Je kunt alle priducten van Steviala vervangen door suiker of zoetstof uit de supermarkt.

Bereidingswijze
-Havermeel, droge gist, ei, Steviala ery-bronze, roomboter en lauw warm water in een ruime kom of in de kom van de stand mixer.
-Kneed met de hand of met de deeghaak tot een mooie deegbal. Voeg tussendoor het zout toe. Zout en gist zijn vijanden, vandaar dat het zout later toegevoegd wordt.
-Kneed zeker 10 minuten om een soepel deeg te verkrijgen.
-Voeg de rozijnen toe en kneed ze goed door/in het deeg.
-Dek de kom af met plastic folie en leg er een theedoek over. Zet de kom 30 minuten op een warme plak. Je kunt de kom ook in de oven op 50 graden zetten.
Maak ondertussen amandelspijs.
-Meng in een kom amandelmeel, Steviala Kristal sweet (vanille), eiwit, citroensap en de amandel druppeltjes door elkaar. Dit kan met de stand mixer, handmixer of met een garde.
-Verdeel het deeg in 7 stukken van 140-145 g.
-Druk iedere deegbal plat tot een ovale lap van ongeveer 4 mm dik.
-Leg op ieder deeglap 40-45 g amandelspijs. Vorm dit in de lengte tot een worstje, maar niet helemaal tot de rand.
-Klap het deeg dicht over de amandelspijs en vorm het broodje enigszins.
-Leg de stolletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Leg hier de theedoek weer over en zet ze nog eens 30 -minuten op een warme plek of in de oven op 50 graden.
-Bak de stolletjes hierna +/- 25 minuten af in een voorverwarmde oven op 200 graden.
-Smelt de 20 g roomboter in een steelpannetje op laag vuur, het mag niet verkleuren.
-Bestrijk de broodjes zodra ze uit de oven komen met een dun laagje boter en bestrooi ze daarna royaal met Steviala poedersuiker.

Een stolletje is voldoende voor 2 porties.

 

Voedingswaarde per portie

246,4 kcal

11 g Vet

29,3 g Koolhydraten

4,3 g Vezels

13 g Suiker

7,9 g Eiwit

 

 

 

12 Weken FIT Project

Snaaigedrag: geen trucje, maar een keuze

Blog

De Kernwaarden van De Loods Nieuwegein: Jouw Gids naar Persoonlijke Groei

Blog

De kracht van balans: waarom ‘alles of niets’ geen oplossing is

12 Weken FIT Project

Weten wie je bent: de echte start van verandering

Blog

De 4 fasen van verandering in jouw omgeving — en jouw rol hierin

Blog

Waarom Schommelt Je Gewicht Terwijl Je ‘Alles Goed Doet’?

Blog

De Kracht van Jouw Woorden: Kies voor Verandering bij De Loods

Blog

Wat Wil Je ÉCHT? Ontdek Jouw Dromen en Maak ze Waar!

Blog

Van “Ik kan dit niet” naar “Ik kan dit NOG niet”: De kracht van keuze

Blog

Nieuw gedrag aanleren: hoe je die weerstand overwint

Blog

Stop met Uitstellen: Maak Nu de Juiste Keuzes voor Jouw Groei

Blog

Waarom je na een weekend ineens 1,5 kilo zwaarder bent (en waarom dat géén vet is)