Vandaag gaan we het kort hebben over koolhydraten. Ze worden in de volksmond vaak benoemd als dikmaker en je kan ze het beste zoveel mogelijk vermijden. Maar is dit wel zo? Na deze blog hopen we dat jij antwoord kan geven op deze vraag.

Koolhydraten vallen net zoals eiwitten en vetten onder de ‘macronurtriënten’. Macronutriënten zijn de voedingstoffen die energie leveren aan het lichaam. Je lichaam heeft ze praktisch nodig voor alles wat je doet.

Koolhydraten zijn de belangrijkste energieleverancier van het lichaam. Onze hersenen kunnen niet functioneren zonder glucose (de bouwsteen van koolhydraten). Maar koolhydraten zijn meer dan een energieleverancier. Zo geven ze bijvoorbeeld ook smaak aan voeding. Koolhydraten uit volkoren producten producten bevatten voedingsvezels. Deze zijn nodig voor een goede darmwerking.

1 gram koolhydraten levert 4 kcal aan energie.

‘Snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten
In de volksmond wordt er vaak gesproken over ‘snelle’ en ‘langzame’ koolhydraten. Hiermee doelen we op de snelheid waarmee het lichaam koolhydraten omzet naar suikers en op de snelheid waarmee deze suiker opgenomen wordt in het bloed. Het is verstandig om zoveel mogelijk ‘langzame’ koolhydraten tot je te nemen en de ‘snelle’ koolhydraten wat meer te vermijden.

  • Snelle koolhydraten vind je in alle soorten koek, snoep, witte rijst, frites en suikerhoudende frisdrank.
  • Langzame koolhydraten vind je in groente, magere yoghurt, fruit en volkoren producten zoals zilvervliesrijst, volkoren brood, volkoren pasta etc.

 

Tip
Een product is volkoren wanneer het meer dan 6-8 gram vezels per 100 gram product bevat.  Soms wordt brood donkerder gemaakt met gebrande mout. Zo kan brood dat is gebakken met witte bloem, er donker uitzien, ook al ontbreken daarin de vezels en voedingstoffen die wel in volkorenbrood zitten. Donker bruin brood betekent dus niet volkoren!

Kies de juiste koolhydraten
Koolhydraten worden in het lichaam omgezet naar glucose. Glucose is de bouwsteen van koolhydraten. De glucose wordt vervoerd naar de bloedbaan, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt.
– Langzame koolhydraten worden langzaam opgenomen in uw lichaam en zorgen voor een betere verzadiging. Met andere woorden; hier zit je langer vol van!
– Snelle koolhydraten worden juist snel opgenomen en zorgen voor een explosieve stijging in jouw bloedsuiker. Je merkt dat je even energie krijgt, maar dit houdt niet lang aan.

Advies
Koolhydraten hebben dus een hele belangrijke functie in het lichaam. Ze leveren energie, geven smaak aan voeding en spelen een rol in het verzadigingsgevoel van het lichaam. Een gezond voedingspatroon bestaat minimaal voor 40% uit koolhydraten. Hoe frequenter en intensiever je sport, hoe hoger jouw koolhydraat behoefte wordt. Al de koolhydraten schrappen uit jouw eetpatroon om snel af te vallen is dus zeker niet aan te raden!

Raadpleeg een professional voor persoonlijk advies omtrent koolhydraten. Hij/zij kan jou vaak precies vertellen hoeveel koolhydraten jij dagelijks nodig hebt, afhankelijk van jouw doelstelling(en)!