WAT ZIJN KOOLHYDRATEN?
Koolhydraten zijn, net als vetten en eiwitten, een belangrijk energieleverancier voor ons lichaam. 1 Gram koolhydraten levert 4 kcal. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie en daarom hebben we deze nodig om goed te kunnen functioneren. Alleen al om deze reden raden wij onze klanten nooit aan alle koolhydraten uit hun eetpatroon te schrappen.

SOORTEN KOOLHYDRATEN

Koolhydraten zijn onder te verdelen in enkelvoudige, tweevoudige en meervoudige koolhydraten. In de voedingsleer noemen we dit monosachariden, disachariden en polysachariden.

Enkelvoudige koolhydraten bestaan uit één suikermolecuul.
Tweevoudige koolhydraten bestaan uit twee suikermoleculen.
Meervoudige koolhydraten bestaan uit meerdere lange strengen suikermoleculen die aan elkaar verbonden zijn.

VOEDING EN KOOLHYDRATEN
Koolhydraten hebben een slechte reputatie als het gaat om afvallen. Dit komt met name door de producten die rijk zijn aan enkelvoudige en tweevoudige koolhydraten. Denk aan snoep, frisdrank, koek en suiker. Deze producten zijn erg rijk aan suiker en kcal, maar arm aan voedingsstoffen. Daardoor is het wijs om deze producten zoveel mogelijk te laten staan.

Daarentegen zijn de producten die rijk zijn aan meervoudige koolhydraten juist erg voedzaam, rijk aan voedingsmiddelen en juist een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Dit zijn producten zoals; volkoren brood, granen, aardappelen, peulvruchten en groenten.

HOEVEEL KOOLHYDRATEN HEB JE NODIG?
De exacte hoeveelheid koolhydraten die je nodig hebt, verschilt per persoon. Dit heeft te maken met leeftijd, geslacht, gewicht en mate van activiteit. Het Voedingscentrum adviseert een inname van 40-70 energieprocent uit koolhydraten. Ons advies is eerder richting de 40-60%, omdat we gewoon niet meer zo actief zijn als vroeger. Ons meest dominante vervoermiddel is de auto. We zitten gemiddeld zo’n

8 uur per dag en de gemiddelde Nederlander voldoet aan geen van de beweegnormen.

BEWEEGNORMEN

  • Nederlandse Norm Gezond Bewegen
    De NNGB houdt in dat een volwassen persoon minimaal ½ uur per dag voor 5 dagen in de week matig intensief moet bewegen.
  • De Fitnorm
    Deze beweegnorm houdt in dat een persoon minimaal 3 keer per week een zware intensieve lichamelijke activiteit beoefent voor minimaal 20 minuten per keer
  • De Combinorm
    Deze norm is een optelsom van de Fitnorm en de NNGB. Wanneer je aan één van beide normen voldoet, voldoe je aan de Combinorm

Daarnaast is de hoeveelheid koolhydraten die je binnen moet krijgen, natuurlijk ook afhankelijk van jouw doelstelling. Als je wilt afvallen, moet je de koolhydraatinname juist wat verlagen om een negatieve energiebalans te creëren. Ben je aan het trainen voor de marathon, moet de koolhydraatinname juist omhoog.


WAT GEBEURT ER ALS IK TE VEEL KOOLHYDRATEN EET?
Het lichaam kan een overschot aan koolhydraten opslaan als glycogeen. Dit is een soort van reservevoorraad, voor als het lichaam ooit te weinig koolhydraten binnenkrijgt. Denk aan de gevulde jerrycan met benzine in de achterbak, voor als je ooit met een lege tank komt te staan.  Helaas is deze opslagruimte maar beperkt. Daarom worden de meeste koolhydraten uit het eten en drinken vooral gebruikt als energie en worden ze dus direct verbrand. Wanneer we te veel koolhydraten eten en daarnaast ook een positieve energiebalans hebben (dus meer energie binnenkrijgen, dan dat we uitgeven), wordt het overschot aan koolhydraten opgeslagen als vet.


WANNEER EET IK ‘TE VEEL’ KOOLHYDRATEN?
Het is per persoon verschillend wat ‘te veel’ koolhydraten zijn. Over het algemeen spreken we van  een teveel, als we hierdoor een positieve energiebalans creëren. Dit betekent dat we zoveel koolhydraten eten, dat we in totaal meer energie
binnenkrijgen, dan dat we uitgeven. Alleen dan wordt het teveel aan koolhydraten opgeslagen als vet.

Wil je meer leren over voeding en ben je benieuwd hoe een gezond voedingspatroon kan bijdragen aan het behalen van jouw doelen? Kijk dan voor meer informatie bij Personal Training of bij het 12 weken Fit Project.