De Loods Nieuwegein neemt je mee in de wereld van gezonde voeding.

Het is voor de consument steeds lastiger om de juiste weg te vinden in de voedingswereld. De ene aanname naar de ander wordt jou om de oren geslingerd en het is steeds moeilijker om de juiste weg te vinden in de voedingswereld.

Daarom gaan wij proberen om jullie met deze kleine ‘blogs’ wat meer duidelijkheid te geven in deze gekte. We beginnen daarom eerst met de basis: De Energie balans.

Het woord zegt het eigenlijk al zelf. De energie balans is de balans tussen de energie die het lichaam binnenkomt en de energie die het lichaam verlaat. Energie komt het lichaam binnen middels alles wat je eet en drinkt. Energie verlaat het lichaam door middel van sport, beweging en de basaal rust metabolisme. Wat is dit?

De basaal rust metabolisme wordt ook wel jouw energie verbruik in rust genoemd. Dit is de stofwisseling die nodig is om de minimale hoeveelheid energie te leveren die noodzakelijk is voor primaire levensprocessen van een organisme. Denk hierbij aan de processen van jouw hart, hersenen, organen die altijd werken. Ook als jij stil ligt op de bank.

Bij gewichtsbeheersing is het extreem belangrijk om goed inzicht te krijgen in deze energie balans. We overschatten vaak de hoeveelheid energie die we verbruiken met sport en beweging en we onderschatten de hoeveelheid energie die je kunt vinden in de voeding.

Een paar simpele voorbeelden:

  • In een gezonde maaltijd van 250 gram magere kwark, 30 gram ongezouten cashewnoten en 10 gram lijnzaad en 50 gram blauwe bessen zit 402 kcal. Hier moet je ongeveer 45 minuten intensief voor kracht trainen.
  • Een zak lays chips van 225 gram bevat 1200 kcal. Hier moet je ongeveer 2 uur hardlopen op een minimaal tempo van 10 km/h.

Uit bovenstaande voorbeelden blijkt hoeveel je moet bewegen om energie te verbruiken en hoe makkelijk is om (te) veel energie tot je te nemen. Wil je op de lange termijn controle krijgen over jouw gewicht, lichaamssamentelling en gezondheid? Dan is het belangrijk om inzicht te krijgen in al de facetten van deze energie balans.

Daarom willen wij jullie de komende tijd meenemen in een reis door de waarheid & hypes van de voedingswereld. We leren jullie de basis over koolhydraten, vetten en eiwitten en we geven trucs over hoe iedereen dit kan toepassen in het dagelijks leven.

Tot snel!

 

Join our community!
Probeer het zelf met een Gratis Proefles

Powered by
Bekijk hoe wij omgaan met persoonsgegevens in onze Privacyverklaring.