Je hoort het steeds vaker: Mensen volgen een koolhydraat arm dieet en vallen super snel af. Maar is dit eigenlijk wel zo gezond?

Er is geen algemene consensus over de gezondheidseffecten van een koolhydraatarm dieet, omdat de effecten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke voedingskeuzes en het individu.

Sommige studies suggereren dat een koolhydraatarm dieet positieve effecten kan hebben op de gezondheid. Zo kan het helpen bij gewichtsverlies en het verbeteren van de bloedsuikerspiegel, insulineresistentie en triglycerideniveaus bij mensen met obesitas, type 2 diabetes en metabool syndroom. Bovendien kan een koolhydraatarm dieet ook de gezondheid van de hersenen, het hart en de lever verbeteren.

Aan de andere kant, als een koolhydraatarm dieet niet goed wordt gepland, kan het leiden tot tekorten aan belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen, die belangrijk zijn voor een gezond lichaam. Bovendien kan een koolhydraatarm dieet leiden tot constipatie en andere spijsverteringsproblemen, evenals vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn als gevolg van het ontbreken van koolhydraten als energiebron.

Uit onze ervaring blijkt dat een koolhydraat arm dieet in de theorie erg goed werkt, positieve gezondheidseffecten kan realiseren en zorgt voor snelle resultaten. Helaas zien wij in de praktijk dat mensen het erg lastig vinden om het op een continue basis te implementeren in hun leefstijl, waardoor erg veel mensen toch weer terugvallen in hun oude gewoontes (en dus gewicht).

Uiteindelijk zijn wij ervan overtuigd dat het belangrijk is om resultaat te behalen, middels gewoontes die je van plan bent voor altijd vol te houden. Alleen op deze manier kan gedrag blijvend zijn en dus zorgen voor blijvend resultaat. 

Als je overweegt om over te schakelen op een koolhydraatarm dieet, is het belangrijk om professioneel advies in te winnen van iemand die er écht verstand van heeft. Deze persoon zal samen met jou kijken of een koolhydraat arm dieet past bij jouw wensen en behoeften en zo ja; hoe moet dit koolhydraat arme dieet er dan uit zien om ervoor te zorgen dat uw voedingspatroon aan al uw voedingsbehoeften voldoet en om mogelijke bijwerkingen te minimaliseren.

Heb jij vragen over een koolhydraat arm dieet en ben je benieuwd of dit juist wel of niet geschikt is voor jou? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Tijdens dit gesprek zullen we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie en kijken welke aanpak het beste bij jou past. Al meer dan 350 mensen gingen jou voor! 

Gratis en vrijblijvend kennismaken? 

– Wil je weten wat Personal Training voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een gratis Personal Training Try-out.
– Ben je klaar voor een uitdagende Bootcamp Training? Doe dan een Gratis Proefles!
– Wil jij met het 12 weken FIT Project naar een gezonde en krachtige leefstijl? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.