Het is weer aspergetijd! Ben jij er ook dol op?
In dit receptuur leg ik uit hoe je zelf klassieke asperges kunt bereiden. Eigenlijk niet helemaal klassiek, want ik gebruikte grillham in plaats van beenham en de gekookte krieltjes verving ik door geroosterde rode krieltjes. En misschien is het je al opgevallen, de botersaus ontbreekt. Dit omdat ik er echt niet van hou! Dus die moet je er maar even bij denken.
Wist je trouwens dat asperges weinig calorieen bevatten maar wel boordevol voedingsstoffen zitten? Heel fijn! Asperges bevatten veel vitamine C, B1, B2, B6, B11 (foliumzuur), E en K. Daarnaast is het ook rijk aan de mineralen kalium, magnesium, fosfor en een beetje jodium, ijzer, natrium, koper, mangaan, zink, fluor en selenium.
Reden genoeg ze eens wat vaker op tafel te zetten dus!

Recept

Ingrediënten
Voor 2 personen
1 kg Asperges (ongeschild)
2 blaadjes Foelie (te vinden in het kruidenrek)
1 Citroen of 2 eetlepels Citroensap
20 g Roomboter
Zout
500 g Rode krieltjes
100 g Grillham of een ander soort ham
2 Eieren maat L

Bereidingswijze
-Was de rode krieltjes en doe ze in een kookpan.
-Vul de kookpan met koud water tot de krieltjes et onder staan. Voeg ruim zout toe en breng op hoog vuur aan de kook.
-Kook de krieltjes +/- 15 minuten, giet ze hierna af en laat ze even afkoelen.
-Verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand. Wanneer jouw oven geen grillfunctie heeft kun je de oven op de hoogst mogelijke temperatuur voorverwarmen.
-Snijd de krieltjes doormidden en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
-Bestrooi de krieltjes met (zee)zout en rooster ze in de oven tot ze lekker bruin en krokant zijn.
-Je kunt ze ook in de airfryer roosteren op 200 graden.
-Gebruik voor het schillen van de asperges een scherpe dunschiller. Zelf gebruik ik het liefst een dunschiller in hoefijzervorm.
-Schil de asperges van net onder het kopje tot onderaan twee keer rond. Bespaar hier niet op, het is misschien zonde zoveel van de asperges weg te schillen, maar wanneer ze niet goed geschild zijn, zijn ze oneetbaar door de taaie draden.
-Snijd de uitgedroogde onderkantjes van de asperges af. Van de schillen en onderkantjes kun je soep maken.
-Leg de asperges in je grootste kookpan en voeg koud water toe tot ze net onder staan.
-Voeg ook foelie, het sap van de citroen en de uitgeknepen citroen toe. De roomboter en ruim zout mag ook in de pan voor deze met de deksel erop op hoog vuur zet.
-Breng de asperges aan de kook. Kook de asperges vervolgens nog +/- 8 minuten. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de asperges. Je kunt het controleren door met een vork te prikken. Deze moet er makkelijk in gaan.
-Giet de asperges af. Het kookvocht kun je eventueel opvangen en voor de soep gebruiken.
-Kook de eitjes door ze in een steelpan te leggen die je vervolgens vult met koud water tot de eitjes net onder staan.
-Breng het water aan de kook en kook de eitjes vervolgens nog 5 minuten voor je ze afgiet en laat schrikken onder de koude kraan.
-Pel de eitjes en vouw de plakjes ham dubbel.
-Maak de borden op door eerst de asperges te verdelen waarop je de plakjes ham en het eitje legt. Serveer de aardappeltjes ernaast.

Voedingswaarde per portie

426 kcal

8 g vet

58 g koolhydraten

8 g vezels

25 g eiwit