Fouten zijn belangrijker dan successen. Waarom? Heel simpel: van fouten kun je meer leren, zodat je in het vervolg meer succes kunt hebben.
Maar, hoe kom je erachter of iets fout was? Of je de verkeerde kant op ging? Of je het beter anders het kunnen doen? Soms is dat heel helder. In andere gevallen is het veel lastiger. In die gevallen heb je iets heel anders nodig, namelijk een plan.

Zonder plan kun je niet zien of je op koers bent, of je wel of niet de kant op gaat die je op wilt gaan. Dat helpt je om te evalueren of iets goed of niet goed ging. Het helpt je om te zien of je de doelen uit je plan hebt gehaald.

En daar kun je wat mee: je hebt ervaring opgedaan. En zoals vaak gezegd wordt: ervaring is de beste leermeester die je ooit zult hebben. Hoe je vervolgens met die ervaring die je hebt opgedaan omgaat, bepaalt of je inderdaad iets leert. Reageer je alleen maar, of ben je vindingrijk?
Hoe zorg je dat je je ervaring in lessen omzet? Door ervoor te zorgen dat je leren belangrijker maakt dan de ervaring. Op die manier kun je negatieve zaken in iets positiefs omzetten. En kun je ook van je positieve ervaringen leren. Elke ervaring is waardevol. Het is maar hoe je zelf naar die ervaring kijkt of je er iets van kunt leren of niet. Simpel, maar niet altijd gemakkelijk.