“Hoe lang duurt het om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen?”

Deze vraag horen we vaak. Maar wat mensen eigenlijk zouden moeten vragen is: “Hoeveel herhalingen zijn er nodig om een nieuwe gewoonte automatisch te maken?” Tijd alleen is geen voorspeller van gedragsverandering; het is het aantal keren dat je de nieuwe gewoonte uitvoert dat echt het verschil maakt.

Het belang van herhaling

Gedragsverandering is geen magisch proces dat ’s nachts plaatsvindt. Het vergt tijd, toewijding en consistentie. Veel mensen willen graag snelle resultaten zien en vragen zich af hoe lang het duurt voordat een nieuwe gewoonte beklijft. Maar de waarheid is dat tijd alleen geen garantie is voor het ontwikkelen van een gewoonte. Het is de herhaling van de handeling die ertoe doet.

Het duurt gemiddeld ongeveer 21 dagen om een nieuwe gewoonte te vormen, zo wordt gezegd. Hoewel dit een veelgehoorde bewering is, is het eigenlijk een misvatting.

Onderzoek heeft aangetoond dat het aantal herhalingen dat nodig is om een nieuwe gewoonte te vormen sterk kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals complexiteit van de gewoonte en individuele verschillen.

Het belang van consistentie

Het vormen van een nieuwe gewoonte vereist consistentie. Het gaat niet alleen om het uitvoeren van de handeling een paar keer en vervolgens te verwachten dat het een automatische gewoonte wordt.

Het is de herhaling van de handeling op regelmatige basis die ervoor zorgt dat de neurale paden in ons brein sterker worden en de gewoonte uiteindelijk automatiseert.

Tips voor het vormen van een nieuwe gewoonte:
 1. Bepaal een duidelijk doel
  Stel een specifiek doel voor ogen dat je wilt bereiken met de nieuwe gewoonte. Dit zal je motivatie versterken.
 2. Maak een plan
  Bedenk een plan om de gewoonte in je dagelijks leven te integreren. Maak het haalbaar en realistisch.
 3. Begin klein
  Start met kleine stappen en bouw geleidelijk aan op. Dit helpt om overweldiging te voorkomen en vergroot de kans op succes.
 4. Wees consistent
  Voer de handeling regelmatig uit, bij voorkeur op dezelfde tijdstippen of in dezelfde situaties. Dit helpt om de gewoonte te verankeren.
 5. Wees geduldig
  Onthoud dat het vormen van een nieuwe gewoonte tijd kost. Geef jezelf de ruimte om te groeien en wees niet ontmoedigd door eventuele tegenslagen.
Conclusie

Het is het aantal keren dat je de nieuwe gewoonte herhaalt en consistent uitvoert dat de sleutel is tot het vormen van een automatische gewoonte. Het vergt toewijding, volharding en geduld om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen.

Dus, laat tijd niet de maatstaf zijn voor je succes. Richt je in plaats daarvan op het creëren van een routine waarin je de gewenste handeling regelmatig en consequent uitvoert.

Op die manier zul je merken dat de gewoonte uiteindelijk natuurlijk en automatisch wordt geïntegreerd in je dagelijks leven. Onthoud: herhaling is de sleutel tot succes bij het vormen van nieuwe gewoontes!

Gratis en vrijblijvend kennismaken? 

Ben jij benieuwd wat wij voor jouw gezondheid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Tijdens dit gesprek zullen we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie en kijken welke aanpak het beste bij jou past. Al meer dan 350 mensen gingen jou voor! 

– Wil je weten wat Personal Training voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een gratis Personal Training Try-out.
– Ben je klaar voor een uitdagende Bootcamp Training? Doe dan een Gratis Proefles!
– Wil jij met het 12 weken FIT Project naar een gezonde en krachtige leefstijl? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.