Emotionele veerkracht beïnvloedt hoe u omgaat met stress en uitdagingen.
Onze mentale kracht wordt voortdurend op de proef gesteld. Je kunt je baan verliezen, je relatie kan stuk gaan of je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met het verlies van een dierbare.
Maar wat is ‘mentale kracht’ precies?
Als we het hebben over mentale kracht, hebben we het eigenlijk over emotionele veerkracht, het vermogen om op een gezonde manier met stress en uitdagingen om te gaan.
Mentale kracht of veerkracht is iets anders dan mentale gezondheid.
Als sommige mensen de termen mentale kracht of veerkracht horen, denken ze misschien dat dit de afwezigheid van een psychische aandoening betekent, maar dat is niet het geval. Veel mensen met een psychische aandoening hebben geleerd om op een gezonde manier met hun aandoening om te gaan. Ze genieten van een goede geestelijke gezondheid en hebben emotionele veerkracht ontwikkeld. Het kan dus zijn dat iemand geen geschiedenis van psychische aandoeningen heeft, maar zowel een slechte geestelijke gezondheid als emotionele veerkracht heeft.
Werken aan je mentale kracht kan leiden tot meer tevredenheid in je leven en helpen het te beschermen tegen toekomstige psychische problemen.
Dat het belangrijk is om een gezonde geestelijke gezondheid te hebben hoeven we je niet te vertellen. Je mentale kracht kan onder andere faalangst verminderen, wanneer je naar je doelen toe werkt. Het kan ook helpen als je verlies ervaart of andere moeilijke tijden doormaakt. Het gaat erom hoe goed je met bepaalde situaties omgaat en vervolgens hoe effectief en snel je herstelt. Je mentale kracht kan in de loop van de tijd worden opgebouwd. De sleutel is het ontwikkelen van gezonde copingstrategieën (het kunnen omgaan met / het opgewassen zijn tegen iets). We bouwen aan onze mentale kracht door moeilijke tijden door te maken. Het is belangrijk om terug te kijken en jezelf te herkennen, zodra je een uitdaging hebt doorstaan.
Wat kun jij doen om aan je mentale kracht te werken?
1. Erken je gevoelens
Vraag jezelf gedurende de dag af hoe het met je gaat. Voel je je angstig? Van streek? Gelukkig? Het is belangrijk om in staat zijn bij jezelf in te checken en je gevoelens te benoemen, want zonder die mentale check-in, kun je jezelf niet meer geven van wat je misschien op dat moment nodig hebt.
2. Oefen met zelfcompassie
Als je bang bent dat je een schoonfamilie hebt beledigd of niet zo geduldig met je kind bent geweest als je zou willen, probeer dan zelfcompassie te oefenen.
Het doel is om je innerlijke criticus het zwijgen op te leggen en aardig en zachtaardig voor jezelf te zijn.
Oefen om met jezelf te praten en dan niet op een kritische manier, maar op de manier waarop je zou praten met iemand om wie je echt geeft en wanneer ze met een probleem worden geconfronteerd. Geef jezelf dezelfde liefde en mededogen.
3. Beoordeel je uitdaging
Word je geconfronteerd met een uitdaging? Haal diep adem en vraag jezelf af of dit een echte ramp is of ‘slechts’ een ongemak.
We interpreteren ongemakken vaak als een grote ramp. Het onderscheid maken tussen een ramp en ongemak kan erg nuttig zijn, want als het een ongemak is, dan kun je beginnen met het oplossen van problemen en brainstormen. Kijk naar alle andere momenten in je leven waarop je problemen met succes hebt kunnen oplossen.
4. Zet kleine stappen in de richting van wat je het liefst zou willen vermijden
Als je angstig of depressief bent, heb je de neiging om dingen te vermijden die je niet wilt doen. Je kunt ook uitstelgedrag vertonen. Maar in plaats van de situatie of taak helemaal te vermijden, moeten er kleine stappen gemaakt. Het oefenen van kleine stapjes zal niet alleen helpen om angst te verlichten, maar het kan ook je zelfrespect en humeur verbeteren.
Wil je meer weten over uitstelgedrag? Lees dan onze blog.
5. Werk aan mindfulness
Op die momenten dat je gestrest of angstig bent, is het een goed idee om mindfulness te oefenen. Geef jezelf de ruimte om te ademen en na te denken over je reacties.
6. Uit je gevoelens
Als er iets is dat je dwarszit, houd je gevoelens dan niet opgesloten. Werk aan het uiten van die gevoelens door middel van communicatie. Of dat nu is door middel van het bijhouden van een dagboek, volgen van therapie of praten met je beste vriend, de gewoonte om je gevoelens te benoemen en effectief te communiceren, evenals het hebben van een ondersteunende en versterkende sociale kring, is erg belangrijk. Vind je dit lastig? Dan is het 12 weken fit project misschien wel iets voor jou.
7. Zorg voor een gezonde levensstijl
Al die dingen die u kunt doen om een gezond leven te leiden – sporten en gezond eten!
Gratis en vrijblijvend kennismaken?
– Wil je weten wat Personal Training voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een gratis Personal Training Try-out.
– Ben je klaar voor een uitdagende Bootcamp Training? Doe dan een Gratis Proefles!
– Wil jij met het 12 weken FIT Project naar een gezonde en krachtige leefstijl? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.