In de wereld van persoonlijk leiderschap is er één cruciaal onderscheid dat het verschil maakt tussen stagneren en groeien: het vermogen om te herkennen of je een taak ‘echt niet kunt’ of dat je eigenlijk ‘niet wilt’. Te vaak merken we dat mensen in situaties terechtkomen waarin ze automatisch zeggen: “Ik kan dit niet,” terwijl de waarheid meestal is dat ze het gewoon niet willen. Ze verkiezen comfort over uitdaging en nemen daarbij hun toevlucht tot een beschermend schild van ‘niet kunnen’.

Het ‘Ik Kan Dit Niet’ Schild
Velen van ons hebben het ‘ik kan dit niet’ schild gebruikt als een manier om onze angsten en comfortzones te beschermen. Het is een verleidelijke uitweg, want het verlicht de druk om te presteren en stelt ons in staat om te vluchten voor situaties die ons ongemakkelijk maken. Het lijkt op het eerste gezicht een onschuldige verklaring, maar het kan ons potentieel ernstig beperken.

Het is pas als je bereid bent om uitdagingen aan te gaan die je eerder als ‘niet kunnen’ hebt bestempeld, dat je groei en verandering kunt omarmen.

De Waarheid over ‘Niet Willen’
De waarheid is dat in veel gevallen, als we dieper graven, we zullen ontdekken dat we de taak op zich wel degelijk zouden kunnen volbrengen. We hebben de vaardigheden, kennis of potentieel, maar we kiezen ervoor om het niet te doen. We geven de voorkeur aan comfortabele routines, vertrouwde patronen en vermijden het onbekende. Dit is niet altijd een slechte zaak, maar het wordt een probleem wanneer het ons ervan weerhoudt om te groeien.

De Kracht van Onderscheid
Persoonlijk leiderschap begint met het vermogen om dit onderscheid te maken. Als je een taak als ‘niet kunnen’ bestempelt terwijl je diep van binnen weet dat je het ‘niet wilt’ doen, ontneem je jezelf de kans om te groeien en te veranderen. Het is wanneer je dit onderscheid maakt dat je begint in te zien dat de meeste winst zit in het loslaten van comfort.

Actie Nemen op ‘Niet Willen’
Als je eenmaal erkent dat je een bepaalde taak wel degelijk kunt, maar dat je tot nu toe hebt geweigerd om het te doen, opent zich een wereld van mogelijkheden. Het stelt je in staat om actie te ondernemen, jezelf uit te dagen en nieuwe hoogten te bereiken. Het vereist echter het loslaten van die comfortabele deken die ‘niet kunnen’ biedt.

In de reis van persoonlijk leiderschap is het cruciaal om te leren onderscheiden tussen ‘niet kunnen’ en ‘niet willen’. Wanneer je dat doet, zie je dat de meeste beperkingen die je ervaart, vooral in je hoofd zitten. Ze zijn het gevolg van comfortzones en angsten. Het is pas als je bereid bent om uitdagingen aan te gaan die je eerder als ‘niet kunnen’ hebt bestempeld, dat je groei en verandering kunt omarmen.

Word een ware leider van jezelf, dat is waar persoonlijk leiderschap begint.

Gratis en vrijblijvend kennismaken? 

Ben jij benieuwd wat wij voor jouw gezondheid kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Tijdens dit gesprek zullen we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie en kijken welke aanpak het beste bij jou past. Al meer dan 350 mensen gingen jou voor! 

– Wil je weten wat Personal Training voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een gratis Personal Training Try-out.
– Ben je klaar voor een uitdagende Bootcamp Training? Doe dan een Gratis Proefles!
– Wil jij met het 12 weken FIT Project naar een gezonde en krachtige leefstijl? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.