Rust is essentieel voor het herstel van het lichaam na krachttraining omdat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de stress die tijdens de training is veroorzaakt. Tijdens krachttraining worden de spieren beschadigd, wat zorgt voor microscheurtjes in de spiervezels. Deze microscheurtjes zijn normaal en nodig om spieren op te bouwen en sterker te maken.

Wanneer het lichaam rust krijgt, kan het zich concentreren op het repareren van deze beschadigde spiervezels en het opbouwen van nieuw spierweefsel. Dit proces wordt ook wel supercompensatie genoemd en is de reden waarom de spieren sterker worden na elke krachttrainingssessie.

Als u niet genoeg rust neemt tussen de trainingssessies, kan het lichaam niet volledig herstellen en kan de supercompensatiecyclus worden onderbroken. Dit kan leiden tot vermoeidheid, blessures en verminderde prestaties tijdens de training.

Rust omvat niet alleen het verminderen van de frequentie van de training, maar ook het zorgen voor voldoende slaap en het voeden van het lichaam met voedzame voeding om het herstel te ondersteunen. Het is belangrijk om het lichaam de tijd en middelen (juiste hoeveelheid voeding ; koolhydraten & eiwitten) te geven die het nodig heeft om zich aan te passen aan de stress van krachttraining, zodat u optimaal kunt presteren en uw doelen kunt bereiken.

Ben jij benieuwd wat krachttraining voor jouw gezondheid kan betekenen? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Tijdens dit gesprek zullen we samen kijken naar jouw persoonlijke situatie en kijken welke aanpak het beste bij jou past. Al meer dan 350 mensen gingen jou voor! 

Gratis en vrijblijvend kennismaken? 

– Wil je weten wat Personal Training voor jou kan betekenen? Meld je dan aan voor een gratis Personal Training Try-out.
– Ben je klaar voor een uitdagende Bootcamp Training? Doe dan een Gratis Proefles!
– Wil jij met het 12 weken FIT Project naar een gezonde en krachtige leefstijl? Kom dan langs voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.

Lees hier meer blogs over krachttraining

  1. Hoe krachttraining jouw sportspecifieke prestaties kan verbeteren
  2. De 5 meest voorkomende fouten bij ‘Beginnen met krachttraining’
  3. Wat is ‘Supercompensatie’ (krachttraining)?
  4. Het belang van voldoende rust bij krachttraining
  5. Krachttraining als onderdeel van een gezonde leefstijl
  6. Het belang van krachttraining bij afvallen
  7. De invloed van krachttraining op de gezondheid
  8. Het belang van eiwitten bij krachttraining