Wat zegt jouw buikomvang over je gezondheid?
De buikomvang is belangrijk omdat het aangeeft hoeveel vet er rond de buik zit. Vet in en rond de buik is namelijk nadelig voor je gezondheid.

Wat is buikvet?
Het vet dat je meet bij een buikomvang meting is in feite het viscerale vet. Dit is het vet dat in de buik rondom de organen zit. Iedereen heeft een bepaalde hoeveelheid visceraal vet, maar teveel visceraal vet leidt tot ernstige gezondheidsproblemen . In vergelijking met ‘normaal’ vet is visceraal vet dieper opgeslagen in de huid.

Visceraal vet nestelt zich rondom belangrijke organen als de nieren, alvleesklier en de lever. Het is verantwoordelijk voor dat de organen elkaar niet raken. Teveel visceraal vet kan tot leiden tot ontsteking en hoge bloeddruk. Dit vergroot de kans op gezondheidsproblemen.

 

Buikomvang meten
1. Ga recht op staan en meet op de blote huid en/of een dun, strak shirt.  Meet tussen je onderste rib (A) en de bovenkant van je bekken (B).
2. Meet niet te strak, adem uit en lees je buikomvang af.


Gezonde BMI en te hoge buikomvang?

Vaak komen de van de BMI meting en de buikomvang meting redelijk overeen. Maar er zijn ook uitzonderingen. Als er toch verschil in zit, raden wij aan om de uitkomst van de buikomvang aan te houden. Hier wordt namelijk rekening gehouden met het extra gezondheidsrisico van veel buikvet. Hoe dichter het vet bij de buik zit, hoe gevaarlijker het is voor de gezondheid


Buikomvang resultaten

Uitkomst 19-69 jaar Mannen buikomvang Vrouwen buikomvang
Gezond Minder dan 94 cm Minder dan 80 cm
Verhoogd Tussen 94-102 cm Tussen 80-88 cm
Te hoog Meer dan 102 cm Meer dan 88 cm