Deze cake heeft als basis heerlijk zoete overrijpe banaan en pompoenpuree. Samen met verse vijgen, gedroogde vijgen en een flinke hoeveelheid kaneel is een herfstachtige cake ontstaan. Heerlijk zoet en heerlijk voedend. Een goede start van de dag of als snack waardoor je nog even vooruit kan.

Recept

Ingrediënten
2 Overrijpe bananen (gepeld 250 g)
300 g Pompoenpuree*
– 2 Eiwitten (70 g)
– 100 g Havermeel
– 30 g Eiwitpoeder met vanillesmaak
– 21 g Steviala of 6 g van een ander zoetmiddel
– 5 g Kaneel
– 1 g Zout
– 2 Gedroogde vijgen (30 g)
– 2 Verse vijgen (100 g)

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Bekleed een cakebakblik met bakpapier.

Tip: maak een prop van een stuk bakpapier. Houd deze onder de kraan en maak goed nat. Knijp de prop bakpapier goed uit. Het is nu een slap stuk papier geworden dat je makkelijk in het bakvorm kan leggen.

– Doe alle ingrediënten, behalve de gedroogde- en verse vijgen, bij elkaar in een keukenmachine en maal tot een glad beslag.
– Snijd de steeltjes van de gedroogde vijgen en snijd de gedroogde vijgen klein. Spatel de stukjes door het beslag.
– Snijd ook de steeltjes van de verse vijgen. Snijd de verse vijgen in plakjes. Snijd de 2×2 buitenste plakjes in kleine stukjes en spatel ook deze stukjes door het beslag.
– Stort het beslag in de cakevorm. Leg de mooie plakjes verse vijg bovenop het cakebeslag.
– Bak de cake in het midden van de oven op een rooster in +/- 35 minuten gaar. Laat de cake rustig afkoelen.

Pompoenpuree: Pompoenpuree kan je op 2 manieren maken.

Optie 1
1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
2. Prik met een mes gaatjes in de pompoen, dit versnelt het garingsproces. Leg de pompoen in zijn geheel op een bakplaat met bakpapier of leg de pompoen in een ovenschaal.
3. Bak de pompoen +/- 1,5 uur in de oven. Draai de pompoen halverwege een keer om.
4. Check of de pompoen helemaal zacht/gaar is door er met een vork rondom in te prikken.
5. Laat de pompoen afkoelen. Snijd de pompoen vervolgens doormidden. Verwijder met een lepel de draden en zaden en schep daarna het zachte vruchtvlees van de schil.

Optie 2.
1. Pompoen is een harde groenten. Het snijden ervan gaat het best met een groot, stevig koksmes.
2. Snijd de pompoen doormidden en vervolgens in parten. Verwijder de zaden en draden, doe dit met een klein mesje.
3. Schil de schil van pompoen en snijd de parten in gelijke stukjes.
4. Kook de stukjes pompoen gaar in water. Giet het af en stamp het met een stamper fijn of gebruik een staafmixer.
5. De pompoenpuree kun je 5 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Ook invriezen kan.

Voedingswaarde per 1/12 deel: 78,9 kcal, 0,9 g vet, 12,9 g koolhydraten, 2,2 g vezels, 4,3 g eiwit