Een veganistisch gerecht dat goed als hoofdgerecht kan maar zeker ook als bijgerecht voor mensen die wel vis en vlees eten. Het is even wat werk, maar met dit gerecht steel je zeker weten de show.

Recept

Ingrediënten
1 Bloemkool*

8 g Blanke amandelen
1 Sneetje bruin brood (30 g)
1 teentje Knoflook (2 g)
30 g Tahini (sesampasta)
Scheutje water
Zout

30 g Rozijnen
50 ml Rode wijn azijn

60 g Kikkererwten
Cayennepeper

2 takjes Platte peterselie
30 g Granaatappel pitjes

*Gebruik een kleinere bloemkool als je dit gerecht als onderdeel van een meer gangen menu serveert. Serveer je het als bijgerecht dan is een grote bloemkool zeer geschikt.

Bereidingswijze
-Maak de bloemkool schoon door hem te ontdoen van de bladeren en de harde kern deels te verwijderen. Je maakt zogezegd een holletje aan de onderkant van de bloemkool. Mijn bloemkool woog na het schoonmaken nog 490 gram.
-Zet de bloemkool op een bord en gaar deze 11 minuten op 900 W in de magnetron. Gebruik je een kleinere bloemkool, kort de garingstijd dan in.
-Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Leg hier de bloemkool op en bestrooi deze met zout alvorens je hem in de oven schuift. De baktijd is ongeveer 13 minuten. De bloemkool moet een mooi bruin kleurtje hebben.
-Maak ondertussen de saus. Begin met het roosteren van de amandelen in een droge koekenpan. Maak het sneetje bruin brood nat te maken met warm water. Doe het brood samen met knoflook, tahini een scheutje water, de geroosterde amandelen en zout in een keukenmachine. Draai dit tot een gladde massa.
-Doe de rozijnen en rode wijn azijn in een kleine steelpan. Breng op hoog vuur aan de kook en draai het vuur direct uit. Laat dit staan tot het moment van serveren.
-Spoel de kikkererwten goed af. Leg een stukje bakpapier op een ovenvast plaatje of in een ovenschaal. Verdeel de kikkererwten en bestrooi ze met cayennepeper en zout voordat je ze ongeveer 4 minuten in de oven naast de bloemkool zet.
-Pluk de blaadjes van de takjes peterselie en hak ze grof.
-Zet de granaatappelpitjes klaar.
-Pak een mooi bord.
-Maak een grote cirkel van de saus, net iets groter dan de bloemkool.
-Zet hierop de bloemkool.
-Kiep de rozijnen in een zeefje en laat ze goed uitlekken voordat je ze over en om de bloemkool verdeelt.
-Verdeel ook de kikkererwten, granaatappel pitjes en peterselie over en om de bloemkool.
-Wil je het helemaal afmaken, druppel dan wat olijfolie van goede kwaliteit over en om de bloemkool.