Wie aanwezig was bij de Mega bootcamp op tweede pinksterdag heeft ze misschien geproefd. Deze havermoutrondjes zijn werkelijk in een handomdraai gemaakt en de kans is groot dat je de ingrediënten al in huis hebt.

Ze zijn ideaal als ontbijt “to go”, als power snack na een zware training of wanneer je aan het einde van de middag een beetje begint in te dutten. Hieronder vind je de chocolade variant, maar er zijn veel meer varianten te verzinnen!

Recept

Ingrediënten voor 10 rondjes
130 g Havermout*
– 1 g Zout
– 15 g Kokosolie
– 40 g Honing
– 15 ml Water
– 40 g Pure chocoladedruppels of in heel kleine stukjes gehakt

Bereidingswijze
Ik maakte de havermoutrondjes in een siliconen bakmat (zie foto). Ik kan me voorstellen dat niet iedereen deze in huis heeft. Je kan iedere andere bakvorm gebruiken. Als deze niet van siliconen is dient deze wel bekleed te worden met bakpapier of gebruik wat vet (kokosolie, bakspray, roomboter) om de vorm of vormpjes in te vetten.
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Doe de havermout en het zout in een ruime kom en zet dit even aan de kant.
– Voeg kokosolie, honing en water bij elkaar in een magnetron besteding kommetje. Verwarm dit even in de magnetron zodat het goed vloeibaar is. Het kan uiteraard ook in een pannetje op het fornuis.
– Meng de vloeibare massa door de droge massa. Roer met een lepel tot alle havermout lichtvochtig is.
– Laat het mengsel 5 minuten staan. In deze tijd absorbeert de havermout het vloeibare mengsel en wordt het geheel wat plakkeriger.
-Roer de massa nogmaals goed door. Roer nu ook de pure chocolade door de massa.
– Verdeel de massa over de bakvormpje of stort het in een grotere bakvorm. Druk de massa heel goed aan met de bolle kant van een lepel. Het is belangrijk dat je dit echt goed doet, zodat de cups na het bakken niet kruimelen.
– Bak de rondjes in het midden van de oven +/- 25 minuten. De baktijd is lastig aan te geven. De baktijd is afhankelijk van de dikte en grote van jouw havermoutrondjes. Hoe dikker en groter, hoe langer de baktijd.

Ik gebruikte 65 g havermout uit de supermarkt en 65 g havermout van de molen. De laatste is wat grover en geeft dus een grovere structuur aan je rondjes.

Voedingswaarde per cup

– 95,9 kcal
– 4,1 gram vet
– 12,7 gram koolhydraten
– 1,9 gram vezels
– 2,2 gram eiwit