Chiazaad is een product van de Chiaplant. Dit is familie van de muntplant, deze komt voor in Guatemala en in het zuiden en midden van Mexico.

In de bloem van de plant zitten de chiazaadjes, die qua kleur en vorm wel iets lijken op maanzaad. chiazaadjes bevatten een indrukwekkende hoeveelheden aan vezels, kalium, ijzer, selenium, eiwitten, calcium, Omega-3, antioxidanten, borium, foliumzuur en magnesium. Het gaat in deze niet alleen om de hoeveelheid van deze micro- en macronutriënten maar ook om de unieke samenstelling.

Je kunt chiazaad door je yoghurt of kwark roeren of over een salade strooien. Ik vind het leuker en lekkerder er een pudding van te maken. De chiazaadjes hebben namelijk de eigenschap vocht te binden.

Recept

Ingrediënten
200 ml Magere melk (een ander melksoort kan ook)
– 30 g Chiazaad
– Druppeltjes zoetstof (met smaakje) naar behoefte
– Pink Pitaya Powder kleurpoeder*
– 100 g Magere yoghurt
– 1 blokje Pure chocolade

*Dit is een natuurlijke kleurpoeder, rijk aan diverse vitamine en mineralen, van het merk Magioni. Het is alleen online op de site van Magioni te bestellen. Uiteraard is dit optioneel.

Bereidingswijze
Zet de pudding de avond vooraf in de koelkast klaar. De chiazaadjes hebben een paar uur nodig om op te zwellen en zodoende het vocht te binden.
– Meng de melk met het chiazaad en zoetstof in een schaaltje. Het lijkt alsof het niet goed wilt mengen, maar na enige tijd gebeurt dit toch.
– Zet het schaaltje in de koelkast en ga lekker slapen.
– Roer de volgende morgen de pudding goed door. Schep de helft in een glaasje, schenk er de yoghurt op en daarna het overige deel van de pudding.
– Maak af met een blokje pure chocolade of kies voor vers fruit.

Voedingswaarde: 292 kcal, 12 g vet, 23 g koolhydraten, 8 g vezels, 18 g eiwit