Hallo allemaal,

Voordat we dieper ingaan op mijn voorbereiding voor de Rotterdam Marathon, wil ik jullie in deze blog meenemen in de basisprincipes van Diabetes Type 1, de impact ervan op het dagelijks leven, en specifiek hoe het sporten beïnvloedt wordt. We zullen ook de mogelijke uitdagingen bespreken die schuilen bij het beoefenen van sport, zoals hardlopen, met deze aandoening.

Wat is Diabetes Type 1?
Diabetes Type 1 is een aandoening waarbij je lichaam niet genoeg insuline aanmaakt. Insuline is een hormoon dat helpt om suiker (glucose) uit je bloed in je cellen te krijgen, waar het als energie kan worden gebruikt. Als je Diabetes Type 1 hebt, moet je insuline van buitenaf toedienen, meestal via injecties of een insulinepomp.

Impact op het Dagelijks Leven
Diabetes Type 1 kan een grote impact hebben op je dagelijks leven. Het betekent dat je voortdurend je bloedsuikerspiegel moet controleren en insuline moet toedienen. Dit kan leiden tot schommelingen in je bloedsuiker, wat invloed kan hebben op je humeur en energieniveau. Het is belangrijk om rekening te houden met je dieet en de timing van maaltijden.

Impact op Sporten
Sporten met Diabetes Type 1 is zeker mogelijk, maar het vereist extra aandacht. Tijdens lichaamsbeweging kan je bloedsuikerspiegel dalen (hypoglykemie) als gevolg van de verhoogde gevoeligheid voor insuline. Daarom is het belangrijk om altijd glucosemateriaal bij je te hebben, zoals druivensuiker, fruit, drinken of energiegels, voor het geval dat je suikers te laag worden.

Uitdagingen bij sporten met Diabetes type 1
Hoewel sporten geweldig is voor je gezondheid, kunnen er risico’s zijn bij Diabetes Type 1. Als je suikers te laag worden tijdens het hardlopen of andere activiteiten, kun je duizelig worden, zweten, beverig voelen of zelfs flauwvallen. Aan de andere kant, als je suikers te hoog zijn, kan dit leiden tot uitdroging en vermoeidheid. Het is dus belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan!

Voorbereiden op Sporten met Diabetes Type 1
Een ander belangrijk thema is de voorbereiding op sporten met Diabetes Type 1. Dit omvat het plannen van maaltijden en insuline-inname voorafgaande je activiteiten, het monitoren van je bloedsuiker voor, tijdens en na het sporten, en het aanpassen van je trainingsroutine aan je diabetesbeheer. Het vergt aandacht en toewijding, maar het is zeker haalbaar.

Het sleutelwoord is BALANS. Het vinden van de juiste balans tussen voeding, insuline en lichaamsbeweging is essentieel om veilig te kunnen sporten met Diabetes Type 1.

In mijn volgende blogs zal ik meer delen over hoe ik persoonlijk omga met deze uitdagingen en hoe ik me voorbereid op de Rotterdam Marathon. Blijf op de hoogte en laten we samen blijven leren en inspireren!

Met sportieve groeten,

Frank Kersbergen

Volg mij op strava! (Klik hier)

Meer blogs vind je hier

  1. De Marathon van Rotterdam met Diabetes type 1 
  2. De Basics van Diabetes type 1 en Sporten  
  3. Voorbereiden & Actie!