Detoxen is een mega populaire methode om je lichaam te ‘reinigen’ en jezelf een energieboost te geven. Dat je er in een week 5 kilo van afvalt, is een mooie bijkomstigheid.

Maar wat is detoxen eigenlijk en heeft het echt een positief effect op jouw lichaam?
Detoxen is een methode om jouw lichaam te reinigen van afvalstoffen en gifstoffen. Het heeft zijn oorsprong in de geneeskunde waar het wordt gebruikt als ontgifting van gevaarlijke en giftige stoffen zoals alcohol en drugs. Dit wordt toegepast in situaties waarin het lichaam dit zelf niet meer kan.

De natuurlijke detox
In normale situaties is ons lichaam zo ontworpen, dat het lichaam zichzelf reinigt middels onze Lever. De giftige stoffen worden in de lever onschadelijk gemaakt en worden uit het lichaam verwijderd via zweet, urine, haren en ontlasting. Een natuurlijke detox dus!

De huidige detox bestaat voornamelijk uit een sapkuur op basis van groenten, fruit en theesoorten. Dit wordt vaak voor een vaste periode gedaan om het lichaam goed te ‘reinigen’. Helaas is er binnen de wetenschap weinig bekend over de gunstige effecten van een moderne detox. Welke giftige stoffen er exact uit het lichaam worden verwijderd, is helaas nog nooit aangetoond tijdens wetenschappelijke onderzoeken.

De enige reden waarom wij een detox niet helemaal afschrijven, is vanwege het het effect op jouw mindset.

Een week lang leven op groente, sap en thee is mentaal erg zwaar. Je zal vaak hongergevoel ervaren en nee moeten zeggen tegen alles om je heen. Dit vergt kracht, moed en discipline.
In de praktijk zien wij dat veel mensen het ‘reinigende effect’ heel leuk vinden, maar het vooral interessant vinden vanwege de gewichtsverlies in zo’n periode. Ze zien het als een kickstart van hun nieuwe gezonde lifestyle.

Helaas laat de praktijk zien dat mensen na zo’n detox periode snel weer terugvallen in hun oude gewoontes. Met als direct gevolg: Gewichtstoename.

Conclusie
– Een keer detoxen kan geen kwaad, al is het alleen om jezelf mentaal weerbaarder te maken.
– Tot op heden is er geen een wetenschappelijke onderbouwing voor het reinigingseffect van detoxen.
– Detoxen is geen gezonde manier om gewicht kwijt te raken, een gezond voedingspatroon is dit wel.
– Langdurig detoxen kan leiden tot een tekort aan belangrijke voedingsstoffen.