Suiker is één van de meest besproken onderwerpen in de voedingswereld. Zo zou suiker de grootste oorzaak zijn van overgewicht, heeft het een enorm verslavende werking en zijn er hele diëten ontwikkeld met als doel suiker te vermijden.

Maar kloppen al deze negatieve berichten over suiker wel?
Suiker is een ander woord voor koolhydraten. Koolhydraten zijn de brandstof voor ons lichaam, net als benzine dat is voor de auto. Onze organen, hersenen en ons centraal zenuwstelsel is afhankelijk van suiker.

Het is dus niet gek om te zeggen dat ons lichaam niet zonder suiker kan.

Is een overschot aan suiker slecht voor ons lichaam? Ja dat wel. Net als alles wat we teveel binnen krijgen.
Als we aan suiker denken, denken we aan alle ongezonde vormen van suiker: Suikerklont, koek, snoep, frisdrank etc. Maar dit is niet de enige soort. Suiker komt ook voor in volkoren brood, volkoren pasta, volkoren rijst, groente, fruit en aardappelen. Allemaal gezonde voedingsproducten, die onderdeel horen te zijn van ieders voedingspatroon.

Natuurlijk is het raadzaam om de ongezonde vormen van suiker zoveel mogelijk te vermijden. Deze producten leveren weinig gezonde voedingsstoffen, bevatten vaak veel calorieën en worden erg snel opgenomen door ons lichaam, waardoor je snel weer honger hebt.

Als we dus puur naar deze suikers kijken, leveren zij een grote bijdrage aan overgewicht.

Suikerrijke producten zijn erg lekker en zoet van smaak. Hoe meer suiker we eten, hoe meer drang we ervaren naar meer. Dit komt doordat suiker het beloningseffect in onze hersenen activeert en dopamine aanmaakt (geluksgevoel). Maar verslaafd zijn aan suiker, is helaas pure onzin. Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont, dat suiker een lichamelijk verslavend effect heeft, vergelijkbaar met alcohol of drugs.

Conclusie
• Suiker op zichzelf is niet schadelijk en ons lichaam heeft het nodig voor diverse vitale processen in ons lichaam.
• Een overschot aan suiker kan leiden tot overgewicht. Net als alle andere dingen die we teveel binnen krijgen.
• Suikerrijke producten zijn erg lekker, maar hebben geen fysiek verslavend effect.