We kunnen ons de supermarkten tegenwoordig niet meer voorstellen zonder de Light Frisdranken. Van elk populair drankje is inmiddels wel een light variant op de markt gekomen.

Maar wat zit er precies in deze light frisdranken en zijn ze ongezond voor het lichaam?
Light Frisdranken bevatten weinig calorieën en zijn toch behoorlijk zoet van smaak. Dit komt door de zoetstoffen die gebruikt worden.

De meest voorkomende zoetstoffen zijn stevia, cyclamaat en acesulfaam-K.

Dit zijn intensieve zoetstoffen die wel 50 tot 500 keer zoeter zijn dan suiker. Hierdoor hoeft er maar heel weinig van gebruikt te worden, om de frisdrank een zoete smaak te geven.
Hoewel deze zoetstoffen een slechte reputatie hebben, zegt de wetenschap hier iets heel anders over. Zolang de zoetstoffen binnen de ADI worden geconsumeerd, zit er geen gevaar aan.

ADI
Aanvaardbare Dagelijkse Inname. Dit is de hoeveelheid die je dagelijks kunt innemen zonder dat het schadelijk is voor onze gezondheid.
De ADI wordt per zoetstof bepaald door wetenschappers van de Europese Unie. Dit betekent dat wanneer er een zoetstof op de markt komt, deze uitgebreid is getest voordat het als veilig wordt beoordeeld.

De ADI voor zoetstoffen is vaak zo hoog, dat je hier nooit teveel van binnen kunt krijgen. Van aspartaam is de ADI bijvoorbeeld zo hoog, dat je ongeveer 5 liter light frisdrank moet drinken per dag.
Er zijn wel uitzonderingen op de regel. Sommige mensen kunnen niet tegen bepaalde zoetstoffen. Heb jij het idee dat je er last van krijgt, neem dan contact op met jouw huisarts.

Conclusie
– Zoetstoffen die op de markt zijn, zijn uitgebreid getest door wetenschappers van de Europese Unie en als veilig bevonden.
– Elke zoetstof heeft een persoonlijke ADI. Dit staat voor de Aanvaardbare Dagelijkse inname. Deze is vaak zo hoog, dat je er nooit teveel van binnenkrijgt.
– Het lichaam heeft zoetstoffen echter niet nodig en zoetstoffen hebben geen extra positief effect op de gezondheid.
– Wil je op jouw energie inname letten, dan zijn light frisdranken een goede vervanging voor gewone frisdranken.