WAT IS DE ENERGIEBALANS?
De voeding die wij innemen geeft het lichaam energie. Deze energie wordt bijvoorbeeld gebruikt om te bewegen, te ademen, eten te verteren en ons warm te houden. Het lichaam verbruikt de hele dag energie om in leven te blijven. Deze batterij van energie loopt natuurlijk leeg naarmate de dag vordert. Daarom is het nodig om deze weer op te laden.

De hele dag door verbruikt het lichaam dus energie en krijgt het lichaam energie binnen door eten en drinken. Dit noemen we ‘Energie in’ en ‘Energie uit’, oftewel ‘de energiebalans’.

ENERGIE IN BALANS
Als we over een langere periode evenveel energie verbruiken als dat we binnen krijgen, zijn we in balans. In balans zijn betekent dat ons gewicht gelijk blijft. Zo simpel is het.

POSITIEVE ENERGIEBALANS
Als we lange tijd achter elkaar meer energie binnenkrijgen dan dat we verbruiken, blijft er energie over. Dit slaan we op als vet waardoor ons gewicht toeneemt.

NEGATIEVE ENERGIEBALANS
Als we juist minder energie binnenkrijgen, dan dat we verbruiken hebben we een tekort aan energie. Dit tekort vult het lichaam aan door zijn eigen lichaamsenergie (vetopslag) af te breken. Het gevolg? Het lichaamsgewicht neemt af.


ENERGIEBEHOEFTE PER PERSOON

Hoeveel energie je precies nodig hebt, hangt af van heel veel factoren. Je geslacht, gewicht, leeftijd, lichaamsbouw, lengte en je activiteiten level spelen allemaal mee.

Gemiddeld heeft een volwassen vrouw ongeveer 2000 kcal nodig per dag nodig en een volwassen man 2500

Hoe actiever je bent, des te meer energie je nodig hebt om in balans te blijven. Hoe passiever je bent, des te minder energie je nodig hebt. Naast de lichaamseigenschappen is het ook heel belangrijk welke doelstelling je hebt. Als je je bijvoorbeeld aan het voorbereiden bent voor een marathon, moet je een heel andere energie-inname hanteren dan wanneer je wilt afvallen.

SPORTEN EN AFVALLEN
Er zijn veel onduidelijkheden wat betreft afvallen, maar binnen de wetenschap heerst er 1 consensus en dat is: Afvallen doe je alleen d.m.v. een negatieve energiebalans.

Negatieve energiebalans; Minder energie innemen, dan dat je verbruikt.

Met sporten verbrand je calorieën, dus het levert een bijdrage aan het proces van afvallen. Maar verwacht hier geen wonderen van.

Met een uur heel intensief sporten verbrand je gemiddeld 600-800 kcal. Dit lijkt heel veel, maar als je weet dat 1 kg gewichtsafname gelijk staat aan een negatieve balans van 7000 kcal, lijkt het ineens heel marginaal. Daarom zeggen wij altijd: Afvallen is voor 80% voeding en 20% sport.


HET DOEL VAN SPORTEN

Sport is misschien niet de meest efficiënte manier om gewicht te verliezen, maar wel cruciaal om jouw lichaam fit en gezond te krijgen. Door te sporten verbeter je jouw uithoudingsvermogen en spierkracht. Het heeft een positief effect op je hart- en longfunctie en vermindert de kans op blessures.

Bovendien betekent meer spierkracht, meer spiermassa. En dit resulteert in hogere ruststofwisseling. Een hogere ruststofwisseling betekent dat jouw lichaam meer energie verbruikt over de hele dag, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. En dit is weer heel handig op de lange termijn!

Wil je meer leren over voeding en ben je benieuwd hoe een gezond voedingspatroon kan bijdragen aan het behalen van jouw doelen? Kijk dan voor meer informatie bij Personal Training of bij het 12 weken Fit Project.