Wat is uitstelgedrag?
‘Het systematisch toepassen van uitstellen als oplossing voor problemen’

Iedereen maakt zich op een of ander moment schuldig aan deze slechte gewoonte, maar sommige mensen zijn schuldiger dan anderen. Mensen maken vaak gebruik van uitstelgedrag om een situatie te vermijden, een beslissing uit te stellen of omdat ze ‘het beste werken onder druk’. Sommige mensen genieten van het gevoel iets uit te stellen tot het laatste moment, omdat ze goed presteren bij tijdsdruk, maar laten we eerlijk zijn: uitstelgedrag geeft iedereen stress.

Uitstelgedrag kan problemen veroorzaken op kantoor, zelfs al wanneer slechts één werknemer zich schuldig maakt aan uitstelgedrag. Uitstelgedrag kan er bijvoorbeeld toe leiden dat de werklast van andere werknemers zich opstapelt terwijl ze wachten tot de uitsteller toekomt om zijn/haar deel te doen. Dit kan woede- en wrokproblemen veroorzaken, wat kan resulteren in aanzienlijke spanningen op de werkplek. Als verantwoordelijkheden en lasten op anderen vallen, kunnen collega’s hun respect voor de uitsteller verliezen.

Dingen uitstellen kan onder andere ook nervositeit en angst veroorzaken. Deze angst kan leiden tot een lagere productiviteit, omdat het werk niet wordt voltooid vanwege afleiding op kantoor. Het grootste nadeel van uitstelgedrag is dat hoe goed de andere werknemers ook presteren onder druk, de productiviteit in het bedrijf waarschijnlijk zal afnemen.

Hoe vaak betrap jij jezelf erop dat je je ’s ochtends hebt voorgenomen om ’s avonds te gaan sporten, maar zodra je thuiskomt dit uitstelt en allerlei excuses verzint dat het helemaal oké is om morgen te gaan sporten? Voorbeelden: Het was veel te druk op het werk en nu ben ik echt te moe om nog te gaan sporten. Ik heb vanavond geen tijd, want er ligt nog een berg met was.

Herken jij jezelf en wil jij dit veranderen? Dan is er een krachtige mindset voor nodig. Hier lees je hoe wij jou kunnen helpen om een krachtige mindset te creëren door middel van het 12 weken fit project.

 

5 simpele tips om te stoppen met uitstelgedrag:

1. Prioriteren

Geef prioriteit aan alle taken. Maak een lijst met dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse taken en ken hun volgorde van belangrijkheid (op basis van tijdsdruk, belang van de klant, enz.). Werk indien mogelijk gewoon door de lijst, omdat dit je dwingt om zelfs die taken uit te voeren die je liever niet zou aanpakken. Of, als je dat liever hebt, de slechtste taak als eerste gedaan en uit de weg ruimen, omdat dit zal voorkomen dat die grijze wolk boven je werk opdoemt en de rest van je dag dempt.

2. Delegeren

Vaak is uitstel het resultaat van iemand die gewoon niet aan een bepaald project wil beginnen. Het kan ze vervelen of stress bezorgen, maar ongeacht de reden waarom je een project vermijdt, laat anderen je helpen om het probleem op te lossen. Overleg met collega’s en ontdek hun gedachten op uw takenlijst. Je zult misschien merken dat ze absoluut geen probleem hebben met het voltooien van de taak die je het meest walgelijk vindt. Dit geeft je de mogelijkheid om andere taken uit te voeren (waar je niet tegenop ziet), wat zowel je stress als je risico op uitstelgedrag aanzienlijk kan verminderen.

3. Plan

Maak elke dag, voordat je aan de taak van de dag begint, lijstjes. Weet wat er moet gebeuren en wanneer elk item moet worden voltooid. Stel indien nodig timers of alarmen in, of houd een planner bij om tijdblokken in te plannen. Vermijd overplanning, aangezien dit ertoe kan leiden dat u zich overweldigd voelt, en zorg ervoor dat u uzelf de hele dag tijd gunt voor onderbrekingen of vertragingen, aangezien deze grotendeels onvermijdelijk zijn. Planning zal helpen om last-minute stress en frustratie te verlichten.

4. Houd doelen

Stel doelen voor jezelf. Of deze doelen nu dagelijks, wekelijks, maandelijks, jaarlijks of voor vijf jaar zijn, schrijf uw doelen op en houd bij hoe en wanneer u ze bereikt. Dit kan een geweldige manier zijn om manieren te vinden om te verbeteren en om uitstelgedrag te voorkomen.

5. Beloon jezelf

Elke keer dat een item op de lijst is voltooid, moet je jezelf belonen. Een simpel schouderklopje of de voldoening een item van je lijst af te vinken zou voldoende moeten zijn. Dit zal je aanmoedigen om door te gaan met het goede werk; en uiteindelijk zal het helpen om dingen te bereiken.

 

Uitstelgedrag is geen leuk spel om te spelen, dus het is belangrijk om het zoveel mogelijk te voorkomen. Heb je hierbij hulp nodig? Dan komen wij graag in contact met jou. Misschien is ons personal training traject wel iets voor jou. Vraag hier direct je ‘PT Try-out sessie’ aan.