Het is niet slim als jij jezelf vergelijkt met anderen in plaats van met jezelf. Er zijn altijd mensen die het beter doen dan jij!
Als jij jezelf vergelijkt met mensen die het ‘beter’ doen dan jij in jouw ogen, dan neemt daarmee ook je eigen kans op succes af. Je kunt het dan namelijk nooit ‘goed genoeg’ doen, daarmee frustreer jezelf en haal jij je eigen waarde naar beneden.

In plaats van naar mensen als Bill Gates en Steve Jobs te kijken en te denken ‘zo goed als zij zal ik nooit worden’, kun je je ook door hen laten inspireren en leren van hun successen. Wat hebben zij gedaan om te bereiken waar ze nu zijn? Welke achtergrond hebben zij, hoe zijn zij begonnen, welke hordes hebben zij moeten nemen? Natuurlijk hoeft je bron van inspiratie niet gelijk een beroemdheid te zijn, kijk bijvoorbeeld eens naar je familie, je vrienden.

Vergelijk als reality check. Dit is hoe jezelf vergelijken oorspronkelijk bedoeld is. Om te zien waar we staan ten opzichte van het gemiddelde. De truc is wel om jezelf niet te vergelijken met één superster, maar te kijken naar het gemiddelde van een groep mensen die in een vergelijkbare situatie verkeren als jij. Dit kan twee uitkomsten hebben.

Jouw situatie blijkt mee te vallen, je krijgt een extra bevestiging dat je je geen zorgen hoeft te maken óf, je schrikt als je ziet dat je achterblijft bij de norm en je wordt aangespoord om daar iets aan te doen.

Jezelf met anderen vergelijken kan dus zowel een negatief als een positief effect hebben. Je kunt leren om jezelf dusdanig met een ander te vergelijken dat de ander een bron van groei en motivatie voor je is. Dit in plaats van een negatieve vergelijking die slecht is voor je zelfvertrouwen en waardoor je alleen maar meer gaat piekeren.

Streef er niet naar om beter te worden dan anderen. Streef ernaar om beter te worden dan wie jij gisteren was. Houd je bezig met jezelf te verbeteren!

Ben je benieuwd hoe wij jou kunnen helpen bij het behalen van resultaten die impact maken op jouw leven? Kijk dan voor meer informatie bij Personal Training of bij het 12 weken Fit Project.