Loco ben ik van choco!

Mijn liefde voor chocolade is groot. Het allerliefst eet ik een grote dikke reep chocolade in 1 keer op. Helaas is het niet zo’n goed plan dat dagelijks te doen, dus moet ik zorgen voor een calorie vriendelijke vervanger. Een cheesecake met de smaak van chocolade plus een extraatje. Ik gebruikte namelijk de Choco Loco kruidenmix van Green Gypsy. Een heerlijke combinatie van gember, nootmuskaat, kaneel, cacao en een heel klein beetje kokosbloesemsuiker. Deze kruidenmix is werkelijk hartverwarmend. Maar geen zorgen wanneer je deze kruidenmix niet in huis hebt. In het recept bied ik wat alternatieven aan.

Recept

Ingrediënten voor de bodem
1 Zoete aardappel
– 30 g Kokosmeel
– 20 g Eiwitpoeder met vanillesmaak
– 10 druppels Steviala druppels
– 1 g Zout
– 50 g Havermout

Bereidingswijze
Schil de zoete aardappel en snijd deze in gelijke stukken. Doe de ze in een kookpan en vul deze met koud water tot de stukken aardappel onder water staan.
– Doe de deksel op de pan en zet de pan op hoog vuur. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Kook de aardappel tot ze gaar en zacht zijn.
– Giet de aardappel in een zeef of vergiet en laat ze afkoelen. Dit kun je eventueel al een dag vooraf doen.
– Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 23 cm met bakpapier en vet de opstaande rand in met een vetstof.
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Maal de gekookte zoete aardappel, kokosmeel, eiwitpoeder en zout tot een gladde massa in een keukenmachine.
– Spatel er de havermout door en laat dit 5 minuten staan. De havermout obsorbeerd in deze tijd wat vocht.
– Verdeel het aardappelmengsel over de bodem van de springvorm.
– Zet de springvorm in het midden van de oven op een rooster en bak +/- 15 minuten.
– Draai de temperatuur van de oven naar 150 graden.

Ingrediënten voor de cheeselaag
500 g Magere kwark
– 600 g Goldessa cream cheese light
– 2 Eieren (110)
– 3 Eiwitten (105)
– 50 g Sukrin of 35 g Steviala
– 25 g Eiwitpoeder met chocoladesmaak 30 g Choco Loco*
– 20 g Cacao

* Vervang Choco Loco door een mengsel van kruiden en cacao die je wel in huis hebt. Denk hierbij aan kaneel, gember, nootmuskaat, koekkruiden, speculaaskruiden of vervang het helemaal door cacao.

Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten in een ruime kom en mix met een mixer tot een gladde massa.
– Stort de massa op de bodem in de springvorm. Zet de springvorm weer in het midden van de oven op een rooster en bak de taart 60 minuten.
– Zet de oven na +/- 60 minuten bakken uit maar laat de cheesecake er nog 60 minuten in staan. Dit voorkomt dat de cheesecake inzakt.
– Haal de cheesecake vervolgens uit de oven en laat nog eens 60 minuten afkoelen buiten de koelkast en daarna nog minimaal 4 uur in de koelkast.

Voedingswaarde per 1/10 deel:

– 206,1 kcal
– 6,1 gram vet
– 16,8 gram koolhydraten
– 4,3 gram vezels
– 18,7 gram eiwit