Bloemkool en pastinaak zijn groente die hier vaak op tafel staan. Dit keer maakte ik een soep van deze twee winterse groenten. Lekker met kruidige croutons.
Het recept is voor 4 porties. Je kunt de soep goed per portie invriezen. De croutons maak je dan a la minute.
Recept
Ingrediënten voor de soep
1 Ui (70 g)
2 teentjes Knoflook (6 g)
1 eetlepel Olijfolie
600 g Bloemkool
350 g Pastinaak
1,5 L Water
2 Bouillontabletten
Peper uit de molen
Bereidingswijze
-Maak de ui schoon en snipper grof.
-Maak de teentjes knoflook schoon en hak in stukjes.
-Verdeel de bloemkool in roosjes.
-Schil de pastinaken en snijd in grote stukken.
-Warm de olijfolie in een grote kookpan.
-Fruit de ui en knoflook op laag vuur tot het glazig is.
-Voeg de bloemkoolroosjes en stukken pastinaak toe.
-Roer even goed door en giet 1,5 liter koud water in de pan.
-Voeg de bouillontabletten toe en doe de deksel op de pan.
-Breng de soep aan de kook op hoog vuur.
-Laat de soep doorkoken op laag vuur tot de bloemkool en pastinaak gaar is.
-Zet het vuur uit en pureer de soep met een staafmixer of in de blender.
-Breng op smaak met peper uit de molen.
Ingrediënten voor de croutons
400 g Brood
4 eetlepels Olijfolie
Paar takjes verse tijm of gedroogde tijm
Zout
Bereidingswijze
-Verwarm de oven voor op 225 graden.
-Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
-Snijd het brood in blokjes.
-Verdeel de broodblokjes over de bakplaat en besprenkel met olijfolie.
-Strooi de tijm erover en hussel even goed oor elkaar.
-Bak de croutons 10 tot 12 minuten in het midden van de oven.
Maak de soep eventueel af met ringetjes lente-ui.