Het thema van deze blog is: Bijsturen hoort er ook bij!

Waar een goede voorbereiding en een plan vaak het halve werk zijn, is het ook belangrijk om te erkennen dat soms bijsturen nodig is. Hoe graag je ook aan je plan wilt vasthouden, het herkennen en erkennen dat het wellicht anders moet, is een belangrijk aspect in het nastreven van persoonlijke doelen.

Na de halve marathon van vorige week merkte ik dat mijn lichaam dit niet gewend is. De spierpijn hield aan tot en met dinsdag en ook mijn enkels en knieën waren wat gevoelig.

Daarom besloot ik een keer niet eigenwijs te zijn en te luisteren naar het advies van meer ervaren lopers in mijn omgeving: “Meer meters maken op een rustiger tempo en rustiger in de opbouw”.

Op basis hiervan hebben we het schema iets omgegooid om te zien of dat beter werkt.

Het plan is nu als volgt:

  • De ene week lopen we 2x een afstand van 10 tot maximaal 15 kilometer.
  • De andere week lopen we 1x 10 kilometer op tempo en dan een lange afstandsloop in het weekend.

Of dit het perfecte plan is, weten we niet, maar de afgelopen week met iets meer rust voelde goed.

Loop 1: 10 kilometer – 4:28 / km
Op woensdagmiddag was het heerlijk weer, het zonnetje scheen en het lopen ging goed. Een mooi constant tempo kunnen aanhouden met een eindtijd van 44:37 op de 10 kilometer. Weinig tot geen last en het voelde goed.

Loop 2: 11 kilometer – 4:39 / km
Deze run was op zaterdagmiddag. Mijn suiker was wat onrustig geweest in de nacht van vrijdag op zaterdag, waardoor ik had besloten de run te verplaatsen van de ochtend naar de middag. Dit gaf mij iets meer ruimte om mijn bloedsuiker constanter te krijgen voordat ik zou gaan rennen. Uiteindelijk een fijne run gehad, waar mijn lichaam goed aanvoelde en ik weinig tot geen last ervoer van mijn spieren en gewrichten.

Wat ik echt leuk vind om te ervaren, is dat ik mijn lichaam steeds beter begin te begrijpen.

Waar ik mijn diabetes type 1 al aardig onder controle had in mijn dagelijks leven, is het in combinatie met hardlopen (en zulke lange afstanden) echt weer iets heel anders. Mijn lichaam reageert op elke soort sport weer anders, waardoor het altijd even zoeken is. Ik ben nu ruim 2 maanden aan het lopen, heb meerdere ‘uitdagingen’ gehad met hypo’s en hypers tijdens het rennen, maar het voelt nu steeds meer onder controle. Super tof!

Komende week staat er weer een 10 kilometer en een halve marathon in het weekend op de planning.

We houden jullie op de hoogte!

Volg mij op strava! (Klik hier)

 

Meer blogs vind je hier

  1. De Marathon van Rotterdam met Diabetes type 1 
  2. De Basics van Diabetes type 1 en Sporten  
  3. Voorbereiden & Actie! 
  4. Accepteren, Doorzetten & Genieten
  5. Balans betaalt zich uit
  6. Bijsturen voor optimaal resultaat!