Dat bewegen goed is voor de gezondheid weet iedereen. Maar welke effecten heeft bewegen nu exact op onze gezondheid?

Voldoende bewegen zorgt voor een fit lichaam en een verkleinde kans op chronische ziekten

Het verkleint de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en depressiviteit. Daarnaast hangt het samen met een lagere kans op borst- en darmkanker en verlengt het de levensverwachting.

Sedentair gedrag
De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan ‘sedentair gedrag’. Sedentair gedrag is gedrag met een erg laag energieverbruik.  Voorbeelden van sedentair gedrag zijn televisiekijken, computeren, zitten op school of het werk.

Weinig bewegen en veel zitten hangt samen met een grotere kans op vroegtijdige sterfte en hart- en vaatziekten. Daarom wordt er steeds meer aandacht besteed aan minder stilzitten. Zo zijn er al bedrijven die hun vergaderingen tegenwoordig wandelend doen en krijg je bij diverse zorgverzekeringen korting als je meer beweegt.

Ouderen
Bewegen bij ouderen zorgt naast de bovengenoemde gezondheidseffecten ook voor een verlaagde kans op botbreuken. Daarnaast voorkomen ze een afname van spiermassa, waardoor ze mobieler door het leven kunnen. Ook hangt veel bewegen samen met een lager risico op lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie.

Kinderen
Kinderen die veel bewegen hebben minder last van overgewicht en obesitas. Bovendien laat onderzoek zien dat kinderen die veel bewegen sterke botten hebben, meer spierkracht, minder last van depressieve gevoelens en over algemeen een betere gezondheid.