Bewegen is gezond en houdt je fit. Maar hoeveel bewegen is gezond? Moet je per se naar de sportschool of telt een lunchwandeling ook mee? Bekijk of jij voldoet aan de richtlijnen om genoeg te bewegen, en hoe je meer kunt bewegen. Hoeveel je het beste kunt bewegen hangt af van je leeftijd. Hieronder zie je wat we jou aanraden:

Voor volwassenen en ouderen
• Bewegen is goed, meer bewegen is beter
• Doe minstens 150 minuten per week matige of zwaar intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen
• Doe minstens 2x per week spier- en botversterkende activiteiten (voor ouderen inclusief balansoefeningen)
• Voorkom veel stilzitten

Wat valt wel en niet onder matig en intensief bewegen?
We noemen iets ‘Matig Intensief Bewegen’ als je hartslag en je ademhaling iets omhoog gaan, maar waarbij praten tijdens de activiteit mogelijk blijft.
Voorbeelden van matig intensief bewegen zijn: Wandelen, fietsen, rustig zwemmen en de wat zwaardere huishoudelijke klussen, zoals ramen wassen of werken in de tuin.

Bij zwaar intensief bewegen bedoelen we de activiteiten waarvan je zwaarder gaat ademhalen en/of hijgen of puffen.
Voorbeelden van zwaar intensief bewegen zijn: Hardlopen, wielrennen en sporten zoals voetbal en hockey.

Wil je meer weten over gezond bewegen? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend informatiegesprek.

Populaire beweegnormen in Nederland

1. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB)
De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) houdt in dat volwassenen tenminste vijf dagen per week minimaal 30 minuten per dag matig intensief dienen te bewegen om een goede gezondheid te behouden. Matig intensief betekent voor ouderen bijvoorbeeld wandelen in een tempo van 4 km per uur of fietsen met een snelheid van 10 km per uur.

Voldoe ik aan de NNGB? Ja / nee

2. De Fitnorm
De Fitnorm houdt in dat zowel volwassenen als kinderen minimaal drie keer per week tenminste 20 minuten per dag intensief dienen te bewegen voor een goede conditie van het hartvaatstelsel.

Voldoe ik aan de Fitnorm? Ja/nee

3. De krachtnorm
De Krachtnorm is minimaal 2 keer per week krachtoefeningen doen.

Voldoe ik aan de kracht norm? Ja / nee

4. 10.000 stappen per dag
Te lang zitten is slecht voor je. Vooral lange tijd achter elkaar zitten doet je geen goed. Je moet vaker opstaan en meer lopen. 10.000 Stappen maken per dag is een veel gehoord advies.
Dit is geen officiële aanbeveling maar onderzoek heeft aangetoond dat veel lopen een positieve uitwerking heeft op je gewicht en je algehele gezondheid. Het helpt je bloeddruk en je bloedsuikerspiegel op peil te houden en het vermindert stress.

Voldoe ik aan de 10.000 stappen per dag? Ja/nee

Tip: Tel jouw stappen eens! De meeste mobiele telefoons hebben een stappenteller of gebruik een van jouw smartwatches / koop een stappenteller.

Lees hier meer over de gezondheidseffecten van bewegen