De ‘balansweek’ van vorige week heeft geholpen. Ik heb een top week gehad met 3 runs, waaronder mijn allereerste Halve Marathon. 

Loop 1: 5 kilometer – 5:54 / km
Na een werkdag vol meetings besloot ik op dinsdagavond lekker de regen in te gaan en mijn hoofd leeg te maken met een rustige duurloop. Het begint me op te vallen dat ik het hardlopen steeds leuker begin te vinden.

Loop 2: 10 kilometer – 4:40 / km
Nadat de dinsdag zo lekker ging, keek ik er echt naar uit om de 10 te rennen. Donderdagochtend ging de wekker om 05:30, aangezien de rest van de dag volgepland was. Al na 5 minuten rennen besefte ik dat het vandaag niet vanzelf zou gaan. Uiteindelijk was het een prima run, maar wel 48 minuten lang een interne strijd met mezelf.

Loop 3: 21 kilometer – 4:32 / km
Zaterdagochtend was het eindelijk zo ver: mijn allereerste halve marathon stond op de planning. Vrijdagavond vroeg naar bed om zo fit mogelijk te zijn op zaterdagochtend. De wekker extra vroeg gezet, zodat ik alles tot in de puntjes kon voorbereiden wat betreft mijn diabetes.

Om 11:00 zou ik starten, dus ik wilde mijn laatste insuline op zijn laatst om 09:00 nemen, zodat ik geen ‘actieve insuline’ in mijn lichaam had op het moment dat ik begon met rennen. Mijn vaste ontbijt genomen met havermout, sojamelk, noten, 1 eetlepel pindakaas en wat zaden als topping. Dit geeft mij voldoende langzame koolhydraten, zodat ik tijdens de run niet te laag kom te zitten in mijn suiker. Voor tijdens het rennen had ik 3 kleine ‘snickers’ mee om mijn bloedsuiker af en toe wat aan te vullen en daarnaast had ik drinken mee met precies afgemeten suikerhoeveelheden

“Wie zich goed voorbereidt, heeft de helft van het werk al gedaan.” – Proverbs

Ik had van tevoren besloten niet op mijn horloge te kijken, maar gewoon op gevoel te rennen zodat ik niet continu mijn tempo zou gaan aanpassen. En dit werkte super.

Mijn eerste halve marathon gelopen in een tijd van 1:35:25 met een gemiddeld tempo van 4:32 / km.

Met een super voldaan gevoel kwam ik thuis. Niet alleen om het resultaat, maar ook omdat het vertrouwen geeft richting de marathon. Mijn suiker was super stabiel gedurende de hele rit. Ik begin langzaam maar zeker door te krijgen hoe mijn lichaam reageert op het hardlopen en wat ik moet doen om mijn bloedsuiker te reguleren.

Komende week staan de volgende runs op de planning:

  • 12 kilometer op woensdag
  • 20 kilometer op zaterdagochtend
  • Als het goed voelt, ergens nog een 5 km tussendoor

Ik hou jullie op de hoogte. 🏃‍♂️💨

Volg mij op strava! (Klik hier)

 

Meer blogs vind je hier

  1. De Marathon van Rotterdam met Diabetes type 1 
  2. De Basics van Diabetes type 1 en Sporten  
  3. Voorbereiden & Actie! 
  4. Accepteren, Doorzetten & Genieten
  5. Balans betaalt zich uit