Zelf aspergesoep maken is echt geen hogere wiskunde of alleen weggelegd voor professionele koks.
Wanneer je ongeschilde, verse asperges koopt zul je deze thuis schillen. Het liefst twee keer rond voor een lekkerder eindresultaat. Ook zul je de houtachtige uiteinden afsnijden. Misschien gooi je dit “afval” normaliter weg. Niet meer doen! Juist dit gebruiken we om een lekkere bouillon te maken. De basis voor een heerlijke aspergesoep.

Recept

Ingrediënten
1 Sjalotje
– 1 teentje Knoflook
– 100 g Roomboter
– 100 g Bloem of meel (bijvoorbeeld volkoren speltmeel)
– 1,5 liter Aspergebouillon*
– 0,5 liter Magere melk
– 5 Bouillontabletten naar keuze
– Peper uit de molen

Bereidingswijze
Snipper het sjalotje en het teentje knoflook zeer fijn.
– Smelt roomboter in een ruime kookpan op half hoog vuur. Fruit de sjalot en knoflook in de roomboter.
– Voeg in 1 keer alle bloem toe. Blijf 3 minuten (dit is best lang) roeren met een garde. De bloem gaart nu. Je hebt een roux (bindmiddel) gemaakt.
– Voeg ongeveer een halve liter van de aspergebouillon toe aan de roux. Blijf goed roeren met de garde.
– Voeg vervolgens de overige bouillon, melk, bouillontabletten en peper naar smaak toe. Breng de soep aan de kook. Laat 5 minuutjes goed doorkoken.

Serveertips

  • Het is lekker op het laatste moment wat vers gehakte platte peterselie of bieslook over de soep te strooien.
  • Ook kan je de soep rijker maken door er stukjes gekookt ei, gerookte kipfilet of gerookt zalm doorheen te roeren.

Bewaartips

  • Laat de soep goed afkoelen voor je deze in de koelkast zet. In de koelkast kan je de soep ongeveer 5 dagen bewaren. De soep kan ook goed in porties ingevroren worden.

 

Het maken van de bouillon:
Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden eraf. Doe de geschilde asperges samen met de schillen en uiteinden in een aspergepan of ruime kookpan.
– Giet koud water in de pan tot alles onder staat. Voeg zout naar smaak, een scheutje citroensap en eventueel foelie toe.
– Zet de pan op hoog vuur, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de asperges naar gelang hun dikte en gewenste gaarheid 10 tot 15 minuten koken.
– Giet de asperges af terwijl je het kookvocht (de bouillon opvangt). Geniet van de gekookte asperges en laat de bouillon afkoelen.
– Wanneer de asperges niet helemaal opgaan kan je de overgebleven asperges klein snijden en als garnituur door de aspergesoep roeren.