Bij De Loods Nieuwegein zijn wij geen voorstander van alle populaire diëten die je extreem veel resultaat leveren op heel korte termijn. Wij streven naar een structurele verandering in jouw voedingspatroon, met als gevolg: Blijvend resultaat!
Breng deze tips in de praktijk en je hebt een sterk fundament voor de rest van jouw leven.
TIP 1: WORD BEWUST VAN WAT JE EET
Voordat je begint met een plan, is het belangrijk om je bewust te zijn van jouw oude gewoontes. Zo werkt dit ook met je voedingspatroon. Door kritisch en secuur te kijken naar je eet- en drinkpatroon, krijg je zicht op wat goed gaat en wat beter kan. Focus niet alleen op de ‘slechte’ dingen die je moet veranderen, maar kijk ook naar de dingen die goed gaan en gebruik dit als de basis van jouw ‘nieuwe gezonde eetpatroon’.
TIP 2: REGISTREER JE ETEN VOOR EEN PERIODE VAN 7 DAGEN
Om echt bewust te worden van jouw eetpatroon, raden wij al onze klanten aan om een week lang hun voeding bij te houden. Hiervoor maken wij gebruik van onze persoonlijke applicatie (De Loods Nieuwegein), maar dit kun je ook doen met bijvoorbeeld MyFitnessPal of FOOD. Probeer dit zo secuur mogelijk te doen, want alleen dan krijg je bruikbare data waar je op verder kunt borduren. Dit lijkt veel werk, maar als je eerlijk bent kost dit maximaal 15 minuten per dag. Als je echt wilt veranderen, zijn 15 minuten meer dan de moeite waard!
De applicaties MyFitnessPal en FOOD berekenen jouw gemiddelde energieverbruik d.m.v. een aantal vragen. Vervolgens wordt gevraagd wat jouw doelstelling is. Op basis van de uitkomsten van deze twee onderdelen krijg je een ‘persoonlijk’ advies. Dit advies bestaat uit een hoeveelheid kcal en een verdeling tussen de koolhydraten, eiwitten en vetten.
TIP 3: CREËER EEN NEGATIEVE ENERGIEBALANS
Een negatieve energiebalans betekent dat je minder energie binnen krijgt (middels voeding en drinken) dan de energie die je verbruikt. Dit kun je op 2 manieren realiseren.
- Minder energie binnen krijgen door: Minder te eten, minder te snoepen, minder frisdrank te drinken, alcohol te laten staan en door meer eiwitten te eten. Eiwitten zorgen voor een vol gevoel, waardoor je minder snel weer wilt eten.
- Meer energie verbruiken door meer te bewegen. Dit kan door jouw algemene dagelijkse activiteiten te verhogen (denk aan vaker de fiets pakken i.p.v. de auto) of door (vaker) te gaan sporten.
TIP 4: FORMULEER EEN CONCREET DOEL.
Een heel belangrijk aspect is het formuleren van een concrete doelstelling. Een concrete doelstelling is Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden.
Tijdens onze intakegesprekken horen wij vaak algemene doelstellingen als: ‘Ik wil fitter worden, ik wil afvallen, ik wil meer spieren.’
Maar vraag jezelf nu eens af: Wat is het doel, achter dit doel? Waarom wil je fitter worden? Als je nu niet fit bent, waar merk je dit aan? Waarbij word je belemmerd en wie hebben er nog meer last van?
Bijvoorbeeld: Het doel: Ik wil 15 kilo afvallen in 6 maanden. Het doel achter het doel: Als ik 15 kilo ben afgevallen, zit ik beter in mijn vel, kan ik weer met mijn kinderen spelen en voel ik mij zelfverzekerder in mijn relatie.
Het kan soms best oncomfortabel en pijnlijk zijn om hier goed over na te denken. Maar uit onze ervaring blijkt dat dit de enige manier is om een echt commitment te kunnen maken. Een echt commitment betekent dat het niet uitmaakt wat er gedaan moet worden om het doel te behalen, maar dat je er ALLES voor over hebt om dit doel te behalen.
Dus: Ga hier echt voor zitten en denk er goed over na. Alleen dan lukt het om jouw ware intrinsieke motivatie naar boven te halen.
TIP 5: CREËER EEN SOLIDE BASIS
Door te werken met een vaste basis van een aantal gezonde producten creëer je rust en structuur.
Wij adviseren je om te werken met de volgende basis:
– Minimaal 250 gram groente per dag
– 6 Eetmomenten per dag, dit creëert structuur en voorkomt ‘snaai momenten’
– Neem 1,5 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht
– 2 Stuks fruit per dag
– Minimaal 15 gram ongezouten noten per dag
– Drink minimaal 2 liter water per dag
– Gebruik zachte of vloeibare vetten. Deze bevatten de gezonde vetten
– Gebruik volkoren producten
– Eet dagelijks zuivel of zuivelvervangers
– Gebruik onbewerkt vlees of vleesvervangers
– Neem 1 a 2 keer vette vis per week
Hoe je de rest van de dag moet invullen is afhankelijk van jouw persoonlijke doelen en situatie. Maar als je werkt met de bovenstaande regels heb je een al een super fundament voor een gezond voedingspatroon.
DAGELIJKSE KEUZES
– Kies voor verse groente of diepvries groenten
– Kies voor vers fruit of diepvriesfruit
– Kies voor volkorenbrood, volkoren rijst, parelgort, verse gele- of zoete aardappelen
– Kies voor melk, kwark, yoghurt of soja
– Kies voor onbewerkt vlees en natuurlijke vleesvervangers, zoals ei, peulvruchten of
noten
– Kies voor water, thee of koffie zonder melk en suiker
– Kies voor verschillende soorten oliën
– Kies voor verschillende soorten ongezouten noten en zaden
– Kies voor verse bonen, kikkererwten en linzen of koop ze uit blik of pot.
– Kies voor vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Het liefst duurzaam gevangen, te
herkennen aan het MSC-keurmerk
TIP 6: WEES ALTIJD VOORBEREID
Een goed begin, is het halve werk. Zo werkt het ook met voorbereiding. Het is heel makkelijk om externe zaken de schuld te geven van ons falen. Helaas is dit een onmogelijke manier van werken. Daarom adviseren wij al onze klanten om zich goed voor te bereiden op de week d.m.v. weekboodschappen en een goede planning.
Door voorbereid op stap te gaan, kom je minder in de verleiding en maakt het niet uit hoe de dag loopt. Jij hebt verantwoording gepakt en je kunt de hele wereld aan!
TIP 7: PAK DE VERANTWOORDING EN DENK IN OPLOSSINGEN
Het leven zit vol verrassingen en uiteindelijk zijn wij degenen die verantwoordelijk zijn voor ons resultaat. Wij bepalen welke acties wij wel of niet uitvoeren in elke situatie. Accepteren dat wij altijd verantwoordelijk zijn voor de acties die wij wel of niet uitvoeren, kan heel oncomfortabel zijn en dit kost moed, discipline en doorzettingsvermogen. Maar alleen dan kunnen we verder.
Dus mocht er een keer iets onverwachts gebeuren, waardoor jij je niet aan jouw planning hebt kunnen houden, vraag jezelf dan: Wat had ik kunnen doen (ter voorbereiding en/of op het moment) zodat ik de volgende keer wel de juiste acties uitvoer?
TIP 8: WEES CONSISTENT, NIET PERFECT
Succes wordt niet bepaald door perfectie, maar door consistentie. Het lukt heel veel mensen om een week heel gezond te eten, misschien zelfs 2, maar zijn niet in staat dit consequent vol te houden.
Een terugval is niets om je schuldig over te voelen. Het hoort erbij. Het heeft helemaal geen zin om jezelf mentaal in elkaar te slaan en te balen van het feit dat het je niet is gelukt om perfect te zijn. Het allerbelangrijkste is dat je jezelf weer motiveert om de draad op te pakken. Want alle mensen die succes behalen op de lange termijn, hebben één ding gemeen:
Ze staan 1x vaker op, dan dat zij vallen!