Ik heb jullie meegenomen in mijn reis van voorbereiding op de Marathon van Rotterdam – met Diabetes Type 1. Wekelijks heb ik geblogd over mijn trainingen, mijn voorbereidingen, de uitdagingen waar ik tegenaan ben gelopen, de adviezen die ik heb ingewonnen en de uiteindelijke strategie die ik heb gehanteerd, met als doel het rennen van de marathon.

Wekelijks deed ik 3 trainingen, waarvan elk weekend in het teken stond van een lange afstandsloop. Dit begon met 10 kilometer en werd elke week uitgebreid, totdat ik uiteindelijk in staat was om 35 kilometer te rennen in 2:52 uur met een gemiddelde snelheid van 4:52 per kilometer. Maar het allerbelangrijkste: ik had een strategie waarmee ik mijn bloedsuiker perfect in balans kon houden gedurende deze runs.

Dit gaf me vertrouwen richting de marathon van Rotterdam, zowel qua snelheid als qua bloedsuiker management.

Mijn doel was om de marathon uit te lopen in 3:30 uur.

De voorbereiding
De voorbereidingen voor de marathon op zondag waren exact hetzelfde als op alle andere dagen wanneer ik een lange afstand run deed. Mijn vocht-, voedings- en suikerinname waren precies zoals bij alle trainingen, zowel vooraf als tijdens de marathon. Maar helaas bracht zondag andere uitdagingen met zich mee.

Het verloop
De marathon begon precies zoals gepland. Iedereen had geadviseerd om rustig te beginnen, omdat het vaak voorkomt dat mensen zichzelf kapot lopen in de eerste kilometers. Dus begonnen we de marathon goed met een gemiddelde van +/- 5:05 min/km.

  • 0-5km: +/- 5:05 minuut per kilometer
  • 6-20km: +/- 4:55 minuut per kilometer
  • 21-28 km: +/- 5:05 minuut per kilometer


De man met de hamer?
En op kilometer 28 gebeurde toch waar ik bang voor was. Mijn bloedsuiker begon hard te dalen en ik kreeg het niet onder controle. Ondanks de extra suikers die ik nam, kreeg ik mijn suiker niet omhoog. Dit resulteerde in een verplichte stop rond kilometer 30 om mijn lichaam de tijd te geven om de ingenomen suikers op te nemen en mijn bloedsuiker weer te stabiliseren.

Wat hier precies de oorzaak van is, daar ben ik nog steeds niet helemaal uit. Er zijn 42 factoren die invloed hebben op de regulatie van suiker in het bloed. Adrenaline, spanning, warmte, het kan van alles zijn. Wellicht is het een combinatie van meerdere factoren, misschien was het gewoon een off-day. Hier zal ik nooit 100% zeker achter komen.

Wat wel direct duidelijk was, was dat ik mijn doelstelling van 3:30 niet meer zou gaan halen en ik wist dat het nog 12 zware kilometers zouden worden. Hoewel dit enorm frustrerend was en ik eerlijk moet bekennen dat het wel een minuut of 10 duurde voordat ik mij hier overheen kon zetten, was het tijd om de knop om te zetten. Focus op het uitlopen van de marathon en probeer er ook een beetje van te genieten.

  • 28-35 km: +/- 5:30 minuut per kilometer

Het leven zit vol met uitdagingen en het is aan ons om er het beste van te maken. Dus met frisse tegenzin is het mij gelukt de laatste 12 kilometer af te ronden en een eindtijd neer te zetten van 3:51 uur met een gemiddelde snelheid van 5:24 minuut per kilometer.

  • 35 – 42.2 km: +/- 6:30 minuut per kilometer

Teleurstelling maakt plaats voor “trots”
Waar de eerste 2/3 dagen teleurstelling overheerste, begint het gevoel van trots steeds meer naar boven te komen. De afgelopen 4 maanden hebben mij enorm veel geleerd over mijn lichaam, het managen van mijn diabetes (ook tijdens extremere inspanningen zoals een marathon) en het omgaan met externe omstandigheden.

Daarnaast heeft het mij laten zien dat als je iets echt heel graag wilt en je bereid bent hier een 100% commitment op te maken, er heel veel mogelijk is. Maar maakt het mij ook nederig en laat het mij zien dat ook ik niet alles onder controle kan hebben (controle freak).

“Ik wens je veel tegenslag” – Een van mijn meest gebruikte zinnen tijdens mijn workshops
Wij, bij De Loods Nieuwegein, werken veel met onze cliënten aan een krachtiger en gelukkiger leven. We geloven heilig dat iedereen wel weet wat er moet gebeuren om resultaat te halen, maar dat wij zelf niet altijd in staat zijn dit op een consequente manier toe te passen in ons leven.

Een van de belangrijkste vaardigheden waar wij aan werken met onze cliënten is het tonen van eigenaarschap en van daaruit omgaan met tegenslagen. Dit doen we door onszelf altijd de vraag te stellen: “Wat kan ik eraan doen om beter uit deze situatie te komen?”

En dat is precies wat ik ga doen.

Ik laat dit even landen om van daaruit opnieuw advies in te winnen bij experts, te kijken of er iets is wat ik anders had kunnen doen om van daaruit weer verder te gaan. Of dit weer een marathon gaat zijn, daar ben ik nog niet over uit. Maar ik weet wel dat deze 4 maanden mij enorm veel hebben gebracht en dat ik niet van plan ben mijn hardloopschoenen op te bergen.

In oktober volgt eerst een nieuwe uitdaging; namelijk meedoen aan de HYROX DUO. Van daaruit kijken we wel weer verder!

Dank jullie wel! 
Ik wil iedereen bedanken die mijn reis heeft gevolgd, mijn blogs heeft gelezen, mij constant heeft gemotiveerd om door te zetten, en mij van enorm waardevolle adviezen heeft voorzien. Als laatste wil ik iedereen bedanken die samen met mij een bedrag van €7380 heeft opgehaald voor de Bas van der Goor Foundation!

Heb je dit laatste stukje gemist  en baal je daarvan? Geen zorgen, je kunt nog steeds een goede daad verrichten.
Op zaterdag 27 april aanstaande organiseren we bij De Loods Nieuwegein een KINGSDAY EVENT. Dit event is toegankelijk voor alle leden van De Loods Nieuwegein en vrienden/familie.

  • Kosten: €15 per deelname.
  • En de hele opbrengst gaat naar het Prinses Máxima Centrum!
  • Inschrijven kan via het rooster!

Groetjes,

Frank Kersbergen